Humanost iz rasejanja bez granica

345

I posle mesec i po dana od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, zbog pandemije korona virusa, nastavlja se humanitarna akcija naših uglednih ljudi iz dijaspore, koji žele da pomognu svom zavičaju, otadžbini, obolelima i čitavom srpskom narodu.

Ako je suditi po imenima, među humanitarcima najistaknutiji su sportisti, jer su javne ličnosti, koje mediji neprestano prate. Do sada su se kao donatori iskazali Novak i Jelena Đoković, Ana Ivanović, Luka Jović, Vlade Divac, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić, Marina Maljković i Dejan Stanković, koji je sa svojim poslovnim partnerom Draganom Ruvarcem i njihovom građevinsko-investitorskom firmom "Stefial", donirala respiratore i medicinsku opremu za Srbiju.

Njima su se u humanosti pridružili Vladimir Štimac, košarkaš, koji je donirao pet resporatora i hiljadu tesktova na korona virus, Aleksandar Pešić sa 50.000 evra, koliko je priložio i Gordan Petrić. Aleksandar Luković je poklonio Srbiji medicinsku opremu.

Igrač "Monaka", reprezentativac Crne Gore, golgeter Stevan Jovetić je Srbiji poklonio dve hiljade testova, koji su potrebni Kliničkom centru u Beogradu. Fudbaler Lazar Marković istakao se svojim gestom pri pomoći svojim starijim komšijama iz zgrade, dok su golman Milan Borjan i košarkaš Dejan Tomašević volontirali iz prvih borbenih redova.

Marko Marin, biviši nemački reprezentativac poreklom iz Gradiške, i Nikola Damjanac, fudbalski menadžer donirali su Univerzitetskom kliničkom centru automobil za prevoze lekara i medicinskog osoblja.

Svima njima srce kuca za narod i otadžbinu. U porodici Aleksandra i Dobrile Radulović iz Bergena u Norveškoj srca kucaju za nevoljnike u domovini. Iako već dve decenije žive u inostranstvu, brinu o svom narodu. Njih dvoje redovno šalju Zemunskoj bolnici medicinsku opremu, ali i u druge zdravstvene ustanove u Srbiji.

"U ovom trenutku se sprema donacija za srpsku bolnicu u selu Pasjane kod Gnjilana, koja bukvalno nema ništa od opreme. Mnogo lepo se osećamo kad lekarima olakšamo rad sa teškim bolesnicima. To je naš dug prema kolegama i otadžbini. Mi, koji smo daleko od svoje zemlje, imamo pojačane emocije za svoju rodnu grudu i to nas gura stalno napred u želji da doprinesemo", kaže Dobrila Radulović iz Bergena.

Sigurno je, da pored ovih javnih ličnosti, u srpskoj dijaspori postoji još mnogo humanih ljudi, koji od srca pomažu svoj narod.

"Humanost ne treba da bude komercijalni posao ili proaganda, jer humanost je dobrota koja se rađa iz dubokih i iskrenih osećanja, a posebno iz ljubavi prema bližnjima", kaže akademik Svetlana Matić iz Beča, koja svake nedelje kao predsednica Srpsko – austrijskog društva za saradnju "Vilhamina Mina Karadžić" šalje apel srpskom rasejanju da pomogne narod u matici Srbiji i drugim srpskim zemljama.

Profesorka Matić nam skreće pažnju na jednog od najvećih dobrotvora srpske dijaspore, gospodina Milomira Glavčića, koji je i ovog puta poslao pomoć u svoj zavičaj.

"Uz poruku Svom narodu, s ljubavlju, Milomir Glavčić je iz Kanade, gde živi u kanadskom Nijagara Folsu, poslao u Kraljevo novac za 500 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu najsiromašnijim stanovnicima opštine. Posebno je gospodin Glavčić, sa još 150 paketa, obradovao ljude iz svog rodnog kraja podno Kopaonika, gde su ostala mahom staračka domaćinstva, te stanovnike obližnje Jošaničke Banje", otkriva nam akademik Svetlana Matić, humanista iz Beča.

Tokom poslednjih sedam decenija, Milomir Glavčić je svom zavičaju poklonio oko osam miliona evra. Finansirao je, na primer, izgradnju mosta preko Ibra, dve crkve, Dom kulture i školu u Jošaničkoj Banji, bolnici u Kraljevu kupio magnetnu rezonancu, skener i ultrazvuk, a potom i sanitetsko vozilo. Svojim novcem je podigao vrtić u Beranovcu. Za dobročinstvo i humanost, patrijarh Irinej je Glavčića odlikovao Ordenom Svetog Save trećeg reda, a tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić ga je odlikovao Sretenjskom zlatnom medaljom.

Original Article