Hit na društvenim mrežama: Američka markica s natpisom — Nikola Tesla američko-srpski genije

377

Ova markica je izdata davne 1956. godine, povodom sto godina od rođenja Tesle (1856 – 1956) a na njoj piše: Nikola Tesla američko – srpski genije.

Poštanska marka, osim što je sredstvo plaćanja poštanskih usluga, istovremeno predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola nacionalne kulture. Neverne Tome će se možda pitati zašto na ovoj markici ne piše njena vrednost u dolarima, ali i danas savremene američke markice često na sebi nemaju nominalnu vrednost. U Americi je popularan tzv. Forever stamp i sa ovakvom Zauvek markicom možete (uvek) da pošaljete jedno standardno pismo.

Nikolu Lončara, predsednika Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije, pitali smo da nam potvrdi autentičnost ove stare markice, a on nam je rekao:

"Ovo je originalna markica izdata povodom sto godina od rođenja Nikole Tesle. Ovom prilikom ekskluzivno otkrivam da sa slikarkom Sarom Radovanović, koja pripada trećoj generaciji Srba u Americi, upravo radimo na skici za novu markicu sa likom Tesle. Na markici će pored Tesle, srpske i američke zastave pisati i: američki naučnik srpskog porekla. Kada završimo ovaj posao – taj rad ćemo prezentovati SAD pošti. Iako znamo da je to veliki i dug proces, mi verujemo u pozitivan ishod. Naša fondacija je početkom 2020. Sari Radovanović iz Los Anđelesa dodelila nagradu za najbolje umetničko delo na temu Tesle u prethodnoj godini."

Kako je ova stara poštanska markica iz Amerike postala svojevrsan hit na internetu, a maj 2020. između ostalog upamćen po "raspravi" Srbije sa Evropskom unijom o Teslinom poreklu i nacinalnoj pripadnosti, pisac ovih redova imao je potrebu da podseti na sledeće činjenice iz Teslinog života:

Sin pravoslavnog sveštenika Milutina Tesle

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu, Vojnoj granici, posebnoj oblasti Habzburške monarhije, pod vladavinom cara Franca Jozefa I. Tesla se rodio u srpskoj porodici, pravoslavnog sveštenika, Milutina Tesle i Georgine – Đuke Tesla, rođene Mandić.

Brod "Srbija"

Zalaganjem Save Kosanovića (sin Tesline najmlađe sestre Marice) svi lični predmeti i spisi Nikole Tesle preneti u Beograd. Zaostavština Nikole Tesle je brodom "Srbija" stigla u Jugoslaviju septembra 1951. godine.

Sestrić – srpski diplomata

Teslin sestrić, Sava Kosanović srpski političar, publicista i diplomata, za vreme Teslinog života bio je član Vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu i boravio je u Njujorku. Posle Tesline smrti staranje o njegovoj imovini je prema sudskoj odluci američkih vlasti, iz januara 1943, pripalo Savi Kosanoviću.

Zaostavštinu koja se nalazi u Srbiji – UNESCO uvrstio u Registar "Pamćenje sveta"

Celokupna zaostavština Nikole Tesle koja je preneta u Beograd 1951. i danas se nalazi u Muzeju Nikola Tesla u Srbiji. Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003. Teslinu arhivu, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva, uvrstio u Registar "Pamćenje sveta", što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra.

Prvo odlikovanje za svoj rad Tesla dobio u Srbiji – orden Sv. Save II reda

Teslu je u Beogradu uz najviše počasti primio Aleksandar Obrenović, i to 2. juna 1892. a Ukazom kraljevskih namesnika, u ime kralja Srbije, Tesla je odlikovan ordenom Sv. Save II reda. Ovaj orden je prvo odlikovanje koje je Tesla dobio za svoj naučni rad.

Nekrolog kralju Aleksandru

U "Njujork Tajmsu" Tesla objavljuje 1934. nekrolog ubijenom kralju Aleksandru I Karađorđeviću.

Susret sa kraljem Petrom II Karađorđevićem

Kralj Petar II Karađorđević sreo se 1942. sa Teslom u njegovom apartmanu u hotelu Njujorker. Mladi kralj zapisao je kasnije u svom dnevniku da su Tesline reči bile dirljive i da su obojica plakali.

Ispraćaj sa ovog sveta uz srpsku rodoljubivu pesmu "Tamo daleko"

Nikola Tesla preminuo je u snu, 7. januara 1943., u svom apartmanu na 33. spratu hotela Njujorker, u kome je proveo poslednjih deset godina života. Komemoracija povodom njegove smrti održana je 10. januara i prenosio ju je Radio Njujork. Za vreme komemoracije svirali su srpsku rodoljubivu pesmu "Tamo daleko".

Original Article