Brane prelile, sprema se evakuacija

188

EPA-EFE/MICK TSIKAS

Istočnoj obali Australije prete treće “velike poplave” u roku od nekoliko meseci.

Kako javlja Kanal 9, stanovnici NSW suočavaju se sa situacijom “opasnom po život”, jer su u pojedinim delovima zabeležene bujice, erozija obale i jaki vetrovi.
Ministarka za hitne slučajeve, Stefani Kuk, kaže da je reka Hoksberi-Nepean tokom prošlog vikenda dostigla izuzetno visok vodostaj, a da se brana Varagamba izlila već u nedelju ujutro.
Kuk dodaje da se ovakva situacija na istočnoj obali očekuje do utorka. Prognoza se odnosi na Sidnej, Centralnu obalu, Južnu obalu i područje Ilavare.

– Sve stanovnike između Njukasla i Bejtmens Beja molim da preispitaju planove za putovanja. Ostanite kod kuće ako možete – poručila je Stefani Kuk. – Ako znate da je područje u kojem živite sklono poplavama, budite spremni da se evakuišete u kratkom roku.
O ozbiljnosti situacije govore i ove reči ministarke:

– Ono što znamo jeste da su brane pune, rečni sistemi i kanali su puni. Nadležni su zatražili od žitelja nižih oblasti oko reka Hoksberi-Nepean i Georges u Sidneju da se evakuišu.
Državna služba za vanredne situacije NSW odgovorila je na više od 1.400 zahteva za pomoć i izvela tridesetak akcija spasavanja, tokom 24 časa.

Izuzetno je opasno

Stanovnici prestonice NSW upozoreni su na ogromne bezbednosne rizike.
Predstavnica Meteorološkog biroa NSW, Džejn Golding, ističe da se nevreme na momente smirivalo, ali i vraćalo, te da su padavine intenzivirane na području zapadnog Sidneja i na Plavim planinama.

U delovima Centralne obale i regiona Hunter olujno nevreme propraćeno grmljavinom se pomera, i kreće prema jugu istočne obale.
Komesarka državne službe za vanredne situacije NSW, Karlin Jork, kaže da ljudi ne smeju da se opuštaju, ili potcenjuju opasnost.

– Držite se podalje od nabujalih voda. Upozoravamo da ne vozite kroz vodu, ne šetate kroz bujicu ili dozvoljavate deci da se igraju u blizini. Brane nemaju kapacitet da zadrže ovakvu kišu, pa se voda izliva. Postoji mnogo rizika kojih zajednica mora da bude svesna i molim vas da obratite pažnju.

Poplava s neba

Pojedini delovi najnaseljenije australijske države, NSW, prošlog vikenda su primili više padavina za svega nekoliko sati, nego što je mesečni prosek.
Za Sidnej, Ilavaru, delove Hanter regije i središne delove države, u nedelju je izdato upozorenje o teškim nepogodama.

Meteorolog Endrju Šmit kaže da je na Šelharbur, u regionu Ilavare, palo 193 milimetara kiše za 24 sata, čak 3,2 puta više od mesečnog proseka.
On je dodao da će usled niskog pritiska koji pokreće padavine, kiša na istočnoj obali NSW verovatno nastaviti da pada do utorka.

Upozorenje za Penrit

Poslanica Saveznog parlamenta, Melisa Mekintoš, čije sedište Lindzi pokriva Penrit u zapadnom Sidneju, pozvala je stanovnike da ozbiljno prate situaciju.
U video-snimku zabeleženom u Emu Plainsu, ona je istakla da je kiša bila “nemilosrdna”, te da je reka Nepean dostigla šest metara.
Ovo područje je, inače, više puta poplavljeno ove godine.
– To smo već iskusili u našoj zajednici. Znamo šta treba da uradimo, ali to ne čini situaciju ništa lakšom – rekla je Mekintoš.
Biro za meteorologiju saopštio je tokom vikenda da bi reka Nepean mogla dostići 8,50 metara u nedelju popodne, što bi izazvalo umerene poplave.
Umerene do velike poplave se takođe predviđaju za reku Hoksberi u Vindzoru.

Obratite pažnju na poruke

Poslanica Mekintoš je izvestila i o zatvorenih putevima oko Penrita. Pozvala je ljude da obrate pažnju na tekstualne poruke koje sadrže informacije o evakuaciji i upozorenja Državne službe za hitne slučajeve NSW.

Original Article