БРАК У ДОБА КОРОНЕ Зашто је бољи живот удвоје

348

Амерички урођенички народ из Њу Мексика, Кочити, има необичну причу о браку. Млада девојка је живела са сиромашним родитељима и сама је на разбоју научила да тка одећу. То је привукло пажњу младића из села и многи пожелеше да је ожене, нудећи јој прелепе ствари. Али, њу ниједан од тих мушкараца није интересовао. Тада Којот одлучи да се њоме ожени. Трупнувши четири пута својим стопалом, назуо је пар белих мокасина од јеленске коже. Девојка га је гледала док је играо и очарала се. Којот је чаробњак који поседује езотерично знање помоћу кога може да своје магијско, мистично биће одева у људско обличје. И то је нека врста симболике да све интимне везе захтевају одређен степен магије, јер она постиже оно што је души потребно, а не разум и воља. Брак се, према речима стручњака, дотиче питања и појмова набијених осећањима и испуњен је парадоксалним емоцијама, пустим жељама, дубоким очајем и љутом борбом, што су све знаци активне присутности душе. Ипак, многи људи прибегавају браку у нади да ће тако пронаћи крајњу срећу. Неки на том путу пронађу „ћуп пун злата“, док се други суоче са разочарањем и кајањем.

У сваком случају, брак као институција и партнерство пролази кроз многе изазове а један од њих је ово непредвидиво време у коме сада живимо. Како епидемија вируса корона утиче на брак и партнерске односе, питали смо Јосифа Фидановског, психолога, психосексуалног и когнитивно-бихејвиоралног терапеута.

– Корона је негативно утицала на све нас, јер глобална клима се прелила и на дом и породицу. Епидемија је, заправо, појачала не само страх од болести и смрти, већ и многе друге страхове типа: како ће се живети у будућности, да ли ће посао бити стабилан, да ли ће се деца развијати како треба. Уместо слободе кретања и размишљања, добили смо још један „затвор“ у виду бојазни од блиског људског контакта – каже Фидановски.

Међутим, он додаје да је свака криза шанса за развој, уколико се ситуација сагледа на одговарајући начин. Пандемија тражи да збијемо наше редове, да се фокусирамо на оно што је тренутно у служби очувања односа и здравља, тако да тај нови фокус може код многих водити ка зближавању. Ипак, партнерске везе захтевају да се живот дешава и ван везе, у другим сферама, те ће и од тога умногоме зависити даљи развој партнерске љубави.

Пише Јасмина Вујадиновић Цвјетковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article