Аутобиографија Џули Ендрус

418

Опијена животом

Након што је добила „Оскара“ за улогу у филму „Мери Попинс“, где је играла дадиљу, глумица Џули Ендрус се уплашила да би до краја своје каријере могла да игра само ту ролу, јер је управо још једном постала дадиља у мјузиклу „Моје песме, моји снови“.

Притом, у новом филму изгледала је смешно са кратком плавом косом која је била последица промашаја особе задужене за фризуру: њена природна смеђа коса постала је најпре наранџаста због погрешне нијансе фарбе, а онда је све исправљено тако што јој је, ионако кратка, коса још више скраћена и офарбана у плаво. Џули се јако нервирала због тога, али се заиста уплашила када је чула да ће се тај филм снимати у Аустрији, у вили коју је током рата користио Ханрих Химлер, један од вођа нацистичке Немачке. „Можете осетити зло које је некада обитавало између ових зидова“, пише глумица.

То су само неки занимљиви делови нове аутобиографије Џули Ендрус „Домаћи задатак: сећања на моје холивудске године“. Књигу је написала са ћерком Емом. Али, за разлику од већине холивудских мемоара, ови не садрже никаква „шокантна открића“ или скандале. Уместо тога, британска глумица и певачица је као списатељица била иста онаква каква је била и на филмском платну и због чега смо је волели – елегантна, отмена, пристојна и искрена. „Домаћи задатак“ је прича обичне особе необичног талента смештеног у њеном анђеоском сопрану. И њене борбе да у ненормалним околностима холивудског живота остане нормална.

Ова књига је наставак прве аутобиографије „Дом: сећања на моје ране године“, објављене 2008. У њој смо сазнали како је изгледало детињство у Валтону, на Темзи, селу на југу Енглеске, где је рођена 1935. Открила је да је њена прабаба била слушкиња, а прадеда баштован, да су и баба и деда са мајчине стране умрли од сифилиса, али Џули је одолела обичају славних људи да се жале на услове одрастања како би још више истакли важност свог успеха.

Приредио Срђан ЈОКАНОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article