Aukcije puste, nigde kupaca

116
Youtube/A Current Affair
Aukcija

Istaknuti agent u industriji nekretnina, Tom Panos, tvrdi da je “pod stresom” pošto maltene nema kupaca na njegovim aukcijama, a nakon trećeg povećanja kamatne stope.

Zato poziva Banku državnih rezervi (RBA) da razmotri uticaj “agresivnog povećanja kamatnih stopa na tržište nekretnina”, koje je nastavilo da pada prošlog meseca predvođeno situacijom u Sidneju i Melburnu.

Naime, Panos je u subotu imao šest aukcija i prodao svega jednu kuću.

– Prvih pet aukcija bilo je vrlo tužno. Pojavili su se samo agenti I prodavci. Skoro da nisam imao nikoga da registrujem tokom dana – ispričao je Panos.

Prema njegovim rečima, kupci su izgleda preplašeni nakon prošlonedeljnog povećanja od 50 baznih poena, koje je dovelo zvaničnu stopu gotovine na 1,35 odsto. Uz to, postoji naznaka da će se isto dogoditi i na sledećem sastanku RBA (2. avgust).

– Ukoliko je RBA htela dokaze, kao što stalno govore u komentarima, da gledaju kako se politika povećanja odražava na imovinu, sada imaju priliku da vide i to upravo od nas koji smo na “prvoj liniji fronta” – istakao je Panos.

On je ukazao na izveštaj PropTracka, koji je objavljen tokom vikenda i nudi pregled predgrađa. U dokumentu su navedene 12-mesečne i tromesečne promene cena kuća.

Panos objašnjava da je zabeležen pad od 20 odsto za tri meseca u određenim predgrađima, kao što je Centralna obala. Pored toga, prodavci idu ispod očekivanih cena kako bi prodali nekretnine.

Postoji i određen broj kupaca, koji su obezbedili kuću krajem 2019. ili krajem 2021, a koja sada vredi znatno manje nego što su je platili.

Ovo ne predstavlja problem ukoliko je nekretnina kupljena za život, ali ne odgovara investitorima koji pokušavaju da prate tržište.

Loš period

Prema mišljenju 25 ekonomista širom Australije, koji su upitani o tržištu nekretnina, situacija će se pogoršati pre nego što postane bolja.

Prema izveštaju PropTracka o pregledu imovine, u Sidneju je ove nedelje zakazano 630 aukcija, što je 90 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Uz to, sledeće nedelje je zakazano 700 aukcija, što je povećanje od 182 odsto u odnosu na 2021.

U Melburnu su, prošle nedelje, zakazane 654 aukcije, što je 21 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, i 743 aukcije koje su zakazane za sledeću nedelju (povećanje od 129 odsto).

Istovremeno, uslovi prodaje se ublažavaju zbog rastućih kamatnih stopa i pritisaka na troškove života, tako da stope plaćanja za kuće padaju.

Ovo bi moglo da ima uticaj na broj aukcija, tako što će navesti pojedince da se odluče za alternativne metode prodaje.

Ocena ekonomista

Prošlonedeljno povećanje stope došlo je nakon uvećanja od 25 i 50 baznih poena u maju i junu.

Ekonomisti predviđaju da će uzastopna povećanja, u narednim mesecima, dovesti gotovinsku stopu na 2,1 odsto do kraja 2022, što će prosečnog zajmoprimca koštati dodatnih 991 dolara mesečno.

Majsko povećanje je bilo prvo od 2010, pošto je centralna banka podigla stopu gotovine sa rekordno niskog vanrednog nivoa od 0,1 odsto, kako bi se izborila s rastućom inflacijom.

Potrošačke cene su porasle za 5,1 odsto u poslednjih 12 meseci, u odnosu na martovski kvartal, najviše od uvođenja poreza na robu i usluge pre dve decenije.

Povećanje kamatnih stopa je već izazvalo najveće usporavanje u više od 30 godina, navodi se u izveštaju PropTracka iz juna, koji je pokazao da su nacionalne cene nekretnina pale za 0,25 odsto.

Situacija je predvođena kontinuiranim padom u Sidneju (0,4 odsto) i Melburnu (0,61 odsto).

Na nacionalnom nivou, cene su i dalje rasle za 34 odsto od marta 2020.

– Dok su cene pale za 0,55 odsto u odnosu na njihov vrhunac marta 2022, značajno povećanje kamatnih stopa početkom juna i očekivanja mnogo viših stopa, kasnije tokom godine, nastavljaju da usporavaju sva tržišta, sa široko rasprostranjenim padom uočenim u junu – navodi se u izveštaju.

Gde je najveći pad?

Najveća usporavanja su bila na najskupljim tržištima Sidneja, Melburna i Australijske kapitalne teritorije.

Regioni sa pristupačnim životnim stilom kao što su Brizbejn, Adelajd, regionalni Kvinslend i Tasmanija su nastavili da rastu, ali usporavanje se širi i na ova tržišta.

Tako je Brizbejn zabeležio prvi mali pad od početka pandemije.

U svom kvartalnom ažuriranju tokom vikenda, PropTrack je analizirao vrednosti kuća i jedinica u 489 predgrađa.

Najveći pad primećen je u Nobiju u regionu Darling Daunsu u Kvinslendu, gde su cene pale za više od 24 odsto za tri meseca.

Sledi Mulgoa na zapadu Sidneja, koja je pala za skoro 23 odsto, i nekoliko predgrađa Australijske kapitalne teritorije: Grifit, Điralang, Hoker, Farer, Lajnham i Red Hil, za više od 20 odsto.

Predgrađa Centralne obale NSW, Zapadni Gosford i severni Entrans, pali su za oko 20 odsto.

Ostala teško pogođena područja su Alensford u Viktoriji, južni Dandenong u Melburnu i Larekija u Darvinu.

Komonvelt banka, koja predviđa da će cene kuća u Sidneju i Melburnu pasti za 18 odsto do kraja 2023, saopštila je da bi RBA mogla da bude primorana da preispita svoj tok delovanja.

– Zaista, iza zatvorenih vrata verujemo da će se kod RBA povećati zabrinutost ako cene kuća budu prebrzo klizile nadole. Verujemo da će brzina i procenat pada cena služiti kao granica RBA, koliko daleko će ići sa povećanjem gotovinske stope – istakao je Geret Erd, šef australijske ekonomije u Komonvelt banci.

Najgledanija kuća

Najgledanija ponuda na realestate.com.au, koja će ove nedelje biti na aukciji jeste “Vavertri“ na adresi Nevington roud 92 u Merikfilou.

Ocenjena se kao primamljiva porodična rezidencija, velikih razmera i sjajnog “edvardijanskog šarma”.

Građevinci upozoravaju RBA

Prošle nedelje, vrh građevinske industrije je pozvao RBA da razmotri usporavanje tempa rasta kamatnih stopa.

– Zabrinuti smo da kontinuirani režim naglog rasta rizikuje da okrene ekonomski broj previše u suprotnom smeru i zaustavi rast potreban za nastavak oporavka od kovida – rekla je izvršna direktorka Master Bildersa Australije, Denita Van.

Prema njenom mišljenju, treba dati vremena da se sagleda uticaj promena monetarne politike na ekonomiju.

Original Article