Златно дете мрачног доба

297

Има седамнаест година, болује од аутизма и нервних поремећаја и већ је уздрмала свет зеленим ратом који је повела, али тек пошто је добро протресла своју фамилију. „Јованку Орлеанку климатских промена“ злостављала су деца у школи, а дaнас је нападају Трамп и Путин. Шта је претходило таквој слави написала је, уз највећу помоћ маме, али и тате и сестре, у књизи „Наша кућа гори: призори планете и породице у кризи“

Тихим океаном плута џиновско острво од ђубрета. Познато као Велики пацифички тепих смећа, величине је три Француске и састоји се од пластике и другог отпада укљештеног између водених струја – као велики ожиљак на лицу океана. Пре неколико година Грета Тунберг је плакала док је у основној школи гледала документарни филм о томе.

И њене другаре из разреда је потресао тај призор, али чим су напустили пројекцију, они су се вратили старим навикама и разговорима о следећој куповини у тржном центру, или распусту који планирају да проведу у иностранству. За разлику од њих, Грета није могла да престане да размишља о ономе што је видела. Имала је петнаест година када је августа 2018. дошла на идеју да побегне са часа и организује протест за спас од климатских промена. Где? Испред шведског Парламента!

Тако је почела одисеја једне девојчице која је постала планетарна сензација и имала прилику да упознаје светске лидере попут принца Чарлса, или папе Франческа, да говори на Међународном економском форуму у Давосу, у Уједињеним Нацијама, да критикује светске моћнике због тога што не желе ништа да учине како би променили индустрије и економије својих земаља у правцу смањивања отпада и штетних гасова. Од њих су јој стигли и подсмешљиви одговори: од Доналда Трампа, рецимо, („Грета треба да поради на обуздавању свог темперамента и оде у биоскоп са другарицом, да охлади мало“), а убрзо и од Владимира Путина („Неко тој девојчици треба да објасни да је свет комплексан и да многи народи Африке и Азије желе да имају стандард попут њеног у Шведској“).

Када су је новинари питали шта би рекла Трампу да га сретне: „Ништа, не бих губила време, он не слуша ни научнике и стручњаке, зашто би слушао мене“! Зелени рат који је повела за спас планете помогао је и њој лично – да превазиђе психичке проблеме у које је била запала – од депресије, аутизма, селективне мутавости, нервозе, страха и одбијања да узима храну.

Приредио Срђан ЈОКАНОВИЋ

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article