Zaharova žestoko po Vašingtonu i Londonu

172
EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Rusko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je danas Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju zbog pomoći u obuci ukrajinskih oružanih snaga, nazvavši to delom “hibridnog rata” koji zemlje NATO vode protiv Rusije.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na brifingu za medije izjavila da je Vašington obezbedio Ukrajini instruktore koji su pomagali ukrajinskim snagama kako bi koristili napredne artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) proizvedene u SAD, preneo je Rojters.

Prema njenim rečima, ukrajinske snage “rasprostranjeno” koriste rakete, koje imaju veći domet i preciznije su od ostalog artiljerijskog oružja.

– Ukrajinske snage svuda koriste HIMARS dobijene iz SAD – poručila je Zaharova.

Kako je rekla, Vašington je “tajno poslao instruktore” u Ukrajinu da pomognu njenim snagama da nauče kako da koriste i ciljaju novo oružje, što je rezultiralo pucanjem na civilne ciljeve u oblastima pod ruskom kontrolom.

Obe strane negiraju da gađaju civile i stambena naselja u sukobu koji traje skoro pet meseci, navodi britanska agencija.

Zaharova je takođe kritikovala odluku Britanije da dovede stotine ukrajinskog vojnog osoblja u Veliku Britaniju na obuku za oružje.

– Nova inicijativa iz Londona da se obuči do 10.000 ukrajinskih vojnika tokom narednih meseci bila je deo hibridnog rata Zapada protiv Moskve – poručila je ona.

Original Article