Vulin: Ako je rat uslov da Srbija brže napreduje ka EU, onda neka hvala

131
Tanjug
Aleksandar Vulin

Evropska unija je rešila da prestane da se pretvara kako postoje istovetna pravila za sve koji žele prijem u ovu organizaciju. Ukrajina je postala kandidat za članstvo uprkos neispunjavanju standarda koji se tako pažljivo primenjuju na balkanske zemlje, rekao je ministar policije Akeksandar Vulin u saopštenju.

Kako se navodi, Ukrajina je preskočila nekoliko decenija pritisaka, ucena i birokratije, a nije morala da se muči sa borbom protiv korupcije, ispunjavanjem kriterijuma u oblasti pravosuđa ili ekonomskim reformama, a o saradnji sa sudovima koji utvrđuju ratne zločine, kako se dodaje, ne treba ni govoriti.

„Učešće u ratu je bilo dovoljno za početak pregovora, ne smem ni da mislim šta će biti uslov za okončanje postupka prijema. Nadam se da Moldavija nije morala da obeća da će zaratiti i da su joj status kandidata odobrili na časnu reč, bez obaveze da ratuje. Ako je presudni kriterijum za prijem u članstvo ili za početak pristupnog procesa da je zemlja kandidat u ratu, onda je Srbija mogla još 1999. godine da otpočne pregovore. Ipak, izgleda da se takva pravila ne odnose na one koje je bombardovao NATO, za brzi pristup u Evropsku uniju mora se sukobiti sa Rusijom“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da do juče EU nije bila vojni savez, niti je ratno stanje bilo uslov za početak pregovora.

– Sada vidimo da je to presudno. Ako bi uslov da Srbija brže napreduje ka Evropskoj uniji bio da zarati sa nekim, onda neka hvala, nije toga vredno. Ukrajini želim svaku sreću, a Severnoj Makedoniji i Albaniji da ne moraju da zarate ni sa kim kako bi otpočele pregovore za prijem u Evropsku uniju – izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, reagujući na to što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Original Article