ВРЕМЕПЛОВ „ИЛУСТРОВАНЕ“ Отмичари се уплашили

199

Острво Шолта, августа

Мештани Горњег Села, па и острва Шолте, одувек гостопримљиви људи који отворена срца прихватају и у кућу уводе свакога, па и странце, одскора готово сумњичаво гледају на сваког дошљака. Многи већ с вечери закључавају кућна врата, што досад никад нису чинили. За све је крив догађај, који их је задесио у ноћи између првог и другог августа: разбојнички напад на кућу 60-годишњег Јосипа и Марије Петрић и покушај отмице њиховог четворогодишњег унука. Том приликом гангстери су тешко повредили Јосипа, који је неколико дана провео на лечењу у сплиткској болници.

За време двочасовног путовања трајектом „Шолтанка“ до Стоморске, живописног места на Шолти, изнад којег се налаyи Горње Село, упознали смо неке житеље из овог места са нешто више од двеста душа. Покушали смо да сазнамо нешто више о догађају који је узбудио целу Далмацију. Међутим, чули смо да мештани нерадо причају о томе с непознатима.

Трајект се приближава обали у Стоморској. На доку је групица људи чекала да укрца своје аутомобиле за Сплит.

–Ено га Срећко с малим – показа нам неко од мештана.

Поред светлозеленог новог „форда“ стајао је млађи човек. Држећи га за руку, плавокоси малишан је гледао у тек пристиглу лађу. Кад му је отац видео да се приближавамо с фото-апаратом, упозорио нас је да не смемо ништа да сликамо. Ни њега ни малога. Још не зна, каже, како ће се све завршити, па не би желео да им се фотографија нађе у новинама. Никоме то није дозволио.

–Ако хоћете, можете ићи у село и разговарати с мојима. И фотографишите их ако желе. То им не могу забранити. Ако желите, можемо разговарати навече у Сплиту. Тамо ћу остати два-три дана – рекао нам је Срећко Петрић, електроинжењер, који је по завршетку студија провео десетак година у Сједињеним Америчким Државама.

Петрић је живео у Калифорнији, Њујорку, Сан Франциску и још неким местима. Радио је, како нам рече, у пројектним бироима. Тамо је упознао Јан, Холанђанку, службеницу у једној болници и оженио се њоме. Међутим, брачне несугласице и размирице довеле су до развода. Пре седам месеци вратио се у домовину. Тамошњи суд му је доделио сина на издржавање, којег је она, сада покушала на силу да одведе.

  • Момчило Стојков
  • (објављено 25.1981.)

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article