ВРЕМЕПЛОВ ”ИЛУСТРОВАНЕ”: ЈЕСИ ЛИ ТИ ОНАЈ МАКЕДОНЧИЋ

240

Горњи Милановац, маја

Пре неколико дана звоно је огласило крај школске године за последње матуранте и уједно и крај старе добре и веома познате гимназије „Таковски устанак” у Горњем Милановцу. Ова гимназија, заједно са осталим својим другама у Србији одлази у заслужену пензију, уступајући место усмереној школи.
Случај је хтео да је та стара клепетуша која је означила крај ове школе, равно пре једног века, 1879. године, најавила и почетак њеног рада.
Директор гимназије професор Миломир Глишић, и сам ученик ове школе, објашњава:
– Недавно, приликом реновирања зграде нашли смо звоно на тавану и поставили га на старо место.
Тако ће Милановчани ових дана, прослављајући стогодишњицу гимназије, уједно ову установу испратити у пензију. За ту свечаност мештани и ђаци се увелико припремају. Директор Глишић је за ову прилику, с муком и уз помоћ бивших ученика, једва сакупио нешто докумената о школи јер је она због напредних идеја њених ђака и професора често затварана, архива школе заплењивана или спаљивана као што је то било 1915. и 1941. године, када је зграда бомбардована и запаљена.
Кнез нервира краља
Сачуван је, срећом, каже директор Глишић, документ о оснивању школе. У њему стоји: „На молбу Општине горњомилановачке, министар просвете и државних послова 13. августа 1879. године број 41085 доноси одлуку да се у Горњем Милановцу, 1879/89 школске године отворе два разреда гимназије реалке.”
На крају се констатује да је „у буџету за 1879. годину стављено три хиљаде гроша као издатак за ову школу”.
Већ 1898. гимназија је укинута, по свој прилици, из политичких разлога. Делегатима који су отишли у Ниш да владу моле да се школа не укида, министар просвете Андра Ђорђевић је одбрусио: „Шта, хоћете гимназију, па да се шири радикализам и социјализам…” После тога упућена је молба краљу. Међутим, ни то није помогло.
Гимназија је поново касније отварана и затварана и најзад 1912. године почела редован рад и то не више по приватним кућама него у својој згради направљеној прилозима из целе земље и названој „Дом Милоша Великог”.
После првог светског рата школа је убрзо постала тесна јер су из године у годину оснивани нови разреди, па је зграда 1939. године дограђивањем добила данашњи изглед, а Милановац потпуну гимназију.

Богосав Марјановић
(објављено 29. 5.1979.)

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article