“Vijesti”: Đukanović obećao da će se povući, ali…

220
EPA/Igor Kupljenik
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović postigao je dogovor sa vodećim liderima EU, odnosno dao im je obećanje da će se povući iz političkog života pod uslovom da mu se dozvoli da to uradi kako je on to zamislio, odnosno na svoj način, pišu danas podgoričke “Vijesti” pozivajući se na izvore iz Brisela.

“Đukanović je stavio do znanja da je ako je on prepreka bržim evropskim integracijama Crne Gore, spreman da napravi korak unazad i da se povuče sa vlasti, ali je zatražio da mu se dozvoli da siđe sa političke scene sa dignitetom i na svoj način. Od ključnih figura u EU (misli se na šefove država i vlada i najviše predstavnike Unije) Đukanović je dobio podršku za takav čin, i ako bude održao reč, za EU će to biti sasvim fer rešenje”, kaže za “Vijesti” izvor iz jedne od vodećih članica EU upućen u crnogorski dosije, navodi se u tekstu koji potpisuje kolumnista “Vijesti” Željko Pantelić.

U tekstu se navodi da je predsednik Đukanović u poslednje vreme bio konstruktivniji nego ikada kada je u pitanju evropski put Crne Gore i da je prestao da “stavlja klipove u točkove” pričajući jedno, a radeći drugo.

Promena u ponašanju i delovanju Đukanovića je primećena i na osnovu toga se u Briselu nadaju da ovoga puta neće biti neprijatnih iznenađenja i da će sa istekom predsedničkog mandata sledeće godine biti spuštena zavesa na Đukanovićevu eru.

Štaviše, kako su “Vijestima” potvrdili izvori u Briselu i u državama članicama, “nalazimo se na prekretnici u evropskim integracijama Crne Gore, to jest u pregovorima o članstvu u EU. Sledećih par meseci bi moglo da bude odlučujuće”.

Tvrdnje da je EU tražila da se povuče sa političke scene jer je kočničar EU integracija su mediji i ranije objavljivali, ali ih je Đukanović uvek demantovao uz ocenu da će sam odlučiti da li će se i kada povući.

Original Article