Vidovdanski fudbalski turniri u SAD i Izraelu

340

Goran Debelnogić iz američkog grada Klivlenda (Ohajo) nas obaveštava da će centralna proslava Vidovdana u ovom delu Sjedinjenih Država biti održana u nedelju, 28. juna, u crkvi Svetog Save u Klivlendu, kad je za 10 sati pre podne predviđena sveta arhijerejska liturgija koju će činodejstvovati Njegovo preosveštenstvo vladika novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin sa nadležnim parohom Mijoljubom Matićem, protođakonom Ljubišom Mitrovićem i gostujućim sveštenstvom.

U 15 časova će fudbalsku utakmicu odigrati timovi SSK "Karađorđe" i FK "Gavrilo Princip" (igrači stariji od 30 godina), dok će od 17 sati publika moći da uživa u utakmici prvih timova ova dva kluba.

Srpska pravoslavna crkvenoškolska opština Svetog Save u Klivlendu postoji još od 1909. godine, i svete liturgije su u ovoj crkvi služene sve do podizanja hrama u Parmi.

Klivlendski Srbi 1952. godine kupuju imanje u Parmi na kome sledeće godine proslavljaju "Njegošev dan", na kome je glavni gost bio vladika Nikolaj Velimirović, i koji je predložio da se ovo mesto nazove "Savinac". Taj hram danas je Saborna crkva. Kasnije je oformljena još jedna nova parohija u Brodvju Hajtsu i 1982. godine je sagrađen prelep novi hram na čijem se imanju, pored hrama Svetog Save i velike savremene sale, nalazi i jedna manja sala sa pratećim objektima i paviljonom za održavanje piknika. Ova crkva i parohija imaju tri fudbalska igrališta (na kojima će se i odigrati utakmice posvećene obeležavanju Vidovdana), teniske i terene za košarku, a na imanju se nalazi i lepo uređeno srpsko groblje.

"Široko srce" iz Izraela

Iz Izraela su se javili Goran Mekić, Sandra Janićijević i Srđan Zlatanović, koji sa još nekoliko svojih prijatelja po drugi put za redom organizuju vidovdanski fudbalski turnir "Široko srce", koji će se održati u subotu, 27. juna, na sportskim terenima u gradu Jafi.

Turnir u 8 sati ujutro otvaraju fudbalske ekipe navijača ruskih Zenita i CSKA, a pored njih učestvuju i ekipe navijača izraelskog Makabija i beogradskog Partizana. Kompletan prihod od turnira (prodaja karata i majica, uz dobrovoljne novčane donacije) će preko humanitarne organizacije "Kosovsko Pomoravlje" (kosovskopomoravlje.org) ići za decu Kosova i Metohije.

Prošle godine je od prikupljenih sredstava obnovljena Osnovna škola "Miladin Popović" u mestu Bostane (opština Novo Brdo) i OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči.

Takođe su otvorene i nove prostorije predškolskog odeljenja škole "Maden Marković" u Vitini, nastale preuređenjem stare ambulante u dvorištu hrama Svete Petke u tom mestu.

Bilo je dovoljno novca i za kupovinu nekoliko medicinskih aparata za opremanje bolnice i porodilišta u Pasjanu.

Original Article