Velika Britanija uvela nove sankcije Rusiji: Stop ruskom zlatu, uglju i nafti

67

pixabay.com

Velika Britanija je uvela sankcije na uvoz zlata iz Rusije, a uvešće i zabranu uvoza uglja i nafte, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu britanske vlade.

„Ovim amandmanom zabranjuje se uvoz nafte i naftnih derivata , uglja i proizvoda od uglja i zlata, kao i kupovina, isporuka i snabdevanje, direktno ili indirektno ovih proizvoda. Zabrana uvoza zlata stupila je na snagu 21. jula, dok zabrana uvoza uglja stupa na snagu 10. avgusta 2022. godine, a zabrana uvoza nafte 31. decembra 2022. godine“, precizirano je u saopštenju.

Amandman takođe predviđa zabranu pružanja odgovarajuće tehničke podrške, finansijskih i brokerskih usluga.

Prethodno je „Blumberg“, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, objavio da je Evropska unija usaglasila nove sankcije protiv Rusije, između ostalog, reč je o zabrani uvoza ruskog zlata.

Evropska komisija je 15. jula predložila sedmi paket sankcija protiv Moskve koji uključuje embargo na kupovinu ruskog zlata. On takođe uključuje jaču kontrolu izvoza proizvoda i tehnologija vojne i dvostruke namene i proširenje crne liste pojedinaca i organizacija. Sada ovu odluku mora da odobri Savet EU. Očekuje se da će se to dogoditi pre kraja jula.Original Article