Vakcine nisu obavezne

236
EPA-EFE/Lukasz Gagulski
Vakcina

Kvantas je doneo odluku da obavezna vakcinacija za putnike koji dolaze iz inostranstva u Australiju više nije obavezna.

Ova važna promena stupa na snagu 19. jula.

Najava dolazi samo nekoliko dana pošto je Savezna vlada odustala od zahteva da svi putnici koji nisu rezidenti moraju da budu vakcinisani, ili da zatraže izuzeće za ulazak u zemlju.

Predstavnik Kvantasa kaže da putnici više neće morati da budu vakcinisani da bi ušli u njihove avione.

– Odluka je usledila pošto je australijska vlada uklonila dokaz o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida za međunarodne putnike koji dolaze u Australiju – objasnio je.

Vakcinacija i dalje može biti potrebna u određenim zemljama, tako da putnici treba da provere lokalne propise.

Zaposleni u Kvantas grupi i dalje će morati da budu potpuno imunizovani u skladu sa politikom kompanije.

– Pored toga, maske će i dalje biti potrebne tamo gde državni propisi nalažu da moraju da se nose, uključujući domaće letove u Australiji – navodi se u saopštenju.

Kvantas je jedna od poslednjih kompanija koja primenjuje pravilo o vakcinaciji, a većina je odustala od tog zahteva ranije ove godine.

Svojevremeno je ovaj prevoznik bio najveći zagovornik obavezne vakcinacije i striktnih propisa na letovi, i prvi je uveo obaveznu imunizaciju kao uslov za putovanje.

Zanimljivo da je tada sve restriktivne mere najavljivao prvi čovek Kvantasa, Alen Džojs, a da je najnovija odluka, koja će oduševiti milione putnika, došla u vidu saopštenja portparola kompanije.

Inače, promena dolazi pošto zdravstveni zvaničnici i ministar zdravlja Australije, Mark Batler, upozoravaju da bi milioni Ozija mogli da se zaraze kovidom u narednim nedeljama.

Usred trećeg talasa omikrona u 2022, ministar zdravlja priznaje da zabrinjava pritisak kojim je izložen zdravstveni system.

On je pozvao građane da razmisle o nošenju maski u zatvorenim prostorima, posebno tamo gde nije moguće socijalno distanciranje, kako bi se smanjio broj obolelih i ograničio prenos zaraze.

– Naš glavni fokus mora da bude smanjenju broja ljudi koji se ozbiljno razbole i moraju da odu u bolnicu – istakao je Batler.

Bez digitalne deklaracije

Ministarka unutrašnjih poslova, Kler Onil, potvrdila je da putnici više neće morati da popunjavaju digitalnu deklaraciju.

Međutim, oni i dalje moraju da poštuju zahteve avio-kompanija i država i teritorija, uključujući nošenje maski na letovima.

Original Article