Vakcina protiv majmunskih boginja odobrena u EU: “Imvaneks finansirala Amerika”

34
EPA-EFE/Lukasz Gagulski
Vakcina

Danska biotehnološka kompanija Bavarijan nordil (Bava.co) saopštila je danas da je Evropska komisija dala dozvolu da se njena vakcina imvaneks plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja, kao što je prošle nedelje preporučila Evropska agencija za lekove (EMA).

Odobrenje dolazi samo dan nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila upozorenje na visokom nivou u kojem je epidemija majmunskih boginja koja se brzo širi proglašena globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

“Dostupnost odobrene vakcine može značajno da poboljša spremnost nacija da se bore protiv novih bolesti”, rekao je izvršni direktor kompanije Pol Čaplin.

Vakcina imvaneks, jedina koja je dobila odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u Sjedinjenim Državama i Kanadi, do sada je u EU bila odobrena samo za lečenje velikih boginja, piše Rojters.

Međutim, kompanija je isporučila vakcinu u nekoliko zemalja EU tokom trenutne epidemije majmunskih boginja za drugačiju upotrebu od one za koju je vakcina bila prvobitno namenjena.

Odobrenje je validno u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, u Lihtenštajnu i Norveškoj, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Razvoj imvaneksa omogućen je značajnim ulaganjima američke vlade u poslednje dve decenije, dodala je kompanija.

Original Article