Uništavaju zube i desni: Namirnice koje treba izbegavati

67
Pexels
Ilustracija

Vrhunski stomatolozi napravili su listu namirnica koje bi trebalo da izbegavate, jer mogu samo da naštete vašem lepom osmehu, pa ih zato ni zubari ne jedu. Neke od njih će vas sigurno iznenaditi.

Namirnice u čijem ukusu uživate svakodnevno mogu mnogo da naštete vašim belim zubima i da ugroze zdravlje desni.

U nastavku vam predstavljamo listu namirnica koje vrhunski stomatolozi savetuju da izbegavate:

1. Kokice

Odložite odmah tu činiju kokica uz koje ste želeli da uživate uz svoju omiljenu seriju. Svakodnevno u stomatološku ordinaciju dolaze ljudi sa zubima polomljenimdok su jeli kokice, a da uopšte ne spominjemo ljusku koja se zavuče ispod mesa i izaziva bol.

2. Suvo voće

Koliko god uživali u ukusu sušenog ananasa i zdravstvenim prednostima vlakana koje unosite jedući suve šljive, morate da znate da je suvo voće prava katastrofa za vaše zube.

Osim što sadrži visoku koncentraciju šećera, suvo voće se lepi za neravnu površinu vaših kutnjaka i pospšešuje pojavu karijesa.

3. Konzervirano voće

Mislite li da je konzervirano voće zdravo samo zato što na konzervi stoji natpis voće, razmislite ponovo. Premda je voće uvek zdrav izbor, ono koje dolazi u konzervi je sasvim druga priča. Ako je natopljeno sirupom i obloženo šećerom, to je samo jedan korak do slatkiša i karijesa.

4. Gumene bombone

Izbegavajte gumene bombone svih boja i oblika u širokom luku, jer uništavaju zube.

Naime, dok ih žvaćete, oni se lepe i za najmanje dostupna mesta na zubima, a poznato je da što su duže zubi u kontaktu sa šećerom, to se u usnoj šupljini proizvodi više kiseline koja je odgovorna za množenje bakterija koje izazivaju karijes.

5. Musli pločice

Musli pločice možda jesu pune vlakana i minerala, ali su strašne za oralnu higijenu i nisu zdrave koliko ste mislili. Sadrže količinu šećera koja nije dobra za zube, a neke industrijski proizvedene pločice obložene su dodatnim hrskavim slojem šećera koji može da pravi pukotine na zubima.

Original Article