“Unapređenje odnosa sa Amerikom je jedan od prioriteta Srbije”

251
Tanjug/AP
Kristofer Hil, Dragan R. Simić i Branko Ružić na Fakultetu političkih nauka

Ministar prosvete, obrazovanja i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je unapređenje srpsko-američke saradnje jedan od najznačajnijih spoljno-politički prioritet naše zemlje, jer otvara nove perspektive razvoja, prosperiteta i stabilnosti Srbije.

Na konferenciji “Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove” na Fakultetu političkih nauka, posvećenom 140. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, Ružić je istakao da malo zemalja u svetu može da se, kao Srbija, pohvali tako dugim diplomatskim odnosima sa SAD.

On je naglasio da istorijsko iskustvo pokazuje da se periodi kada je Srbija bila uspešna, uvažena i prosperitetna poklapaju sa vremenom kada smo sa SAD imali razvijene odnose.

– To nije slučajnost, ni politički stav, već istorijska i politikološka činjenica, koju oni koji se bave projektovanjem budućih odnosa treba ozbiljno da uzmu u obzir – poručio je Ružić.

On je dodao da su Srbija i SAD u najvećem delu svoje zajedničke istorije imale bliske odnose, a tokom ratova čak i bratske.

– Takva istorija ne mora da bude garant zajedničkog prosperiteta, jer su večni samo interesi, a ne i prijateljstva. Ipak, ta partnerstva će na pravi način biti tretirana samo ako shvatimo da imamo bogato nasleđe oko koga moramo da se potrudimo. Siguran sam da je današnja Srbija posvećena tome – istakao je Ružić.

On smatra da su Srbija i SAD su čvrsto upućene jedne na drugu.

– Znamo koliko su velike SAD, ali i koliko je nama važan naš državni i nacionalni interes i na tim kriterijumima treba graditi naše bilateralne odnose, koji treba da budu zasnovani na saradnji, a ne na konfliktima – navodi Ružić.

Ministar je rekao da SAD imaju svoje važne legitimne interese u našem regionu i da je veruje da, u tom segmentu svoje politike, svakako vide Srbiju kao nezaobilaznog i najvažnijeg faktora sa kojim žele da unapređuju svoje odnose.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da SAD shvataju važnost ovog dela sveta i koliko su odnosi sa Beogradom važni za SAD, za mir i sigurnost u Evropi, kao i za odnose SAD sa drugim zemljama u Evropi.

On je rekao da Amerikanci i Srbi dele jednu karakternu crtu, a to je da ne vole da rade ono što im drugi kažu.

– Mislim da bi bilo bolje da više slušamo jedni druge i razumemo bolje šta vidimo kao budućnost – kazao je ambasador.

Hil je istakao da u SAD ima mnogo Srba koji utiču na tu zemlju, od kojih su neki ostavili dubok trag, od Nikole Tesle do Nikole Jokića danas.

SAD vidi ovaj deo Evrope ne kao Balkan sa svim njegovim pitanjima, već kao deo Evrope, gde i, kako je rekao, pripada.

– Nije na SAD da kaže EU ko bi trebalo da budu njeni članovi, ko bi trebalo uskoro da uđe u nju, ali mi želimo da se nastavi sa projektom Evrope koja je cela i slobodna – poručio je Hil.

On smatra da nam je potreban dijalog sa više razumevanja oko regionalnih izazova, zajedničkih težnje, oko toga šta SAD žele da postignu u Evropi i šta Srbija želi da postane.

– Moramo da vidimo koji su nam zajednički interesi i da imamo iskren dijalog o našim neslaganjima. Govorio sam to često i svojoj deci ali i mnogim svojim zemljacima: Ne misle uvek svi isto kao i mi. Ponekad je bolje slušati i više razmišljati – istakao je ambasador Hil.

Original Article