Tražila se karta više

35

Srpski film “Sveta Petka – Krst u pustinji”, imao je australijsku premijeru u subotu, 5. novembra i to u dve sale bioskopa Lido u Hotornu, u okviru “Bizanfesta 2022.” u Melburnu.
Za film o čuvenoj svetiteljki, izuzetno poštovanoj među pravoslavnim Srbima, režisera Hadži Aleksandra Đurović, a prema knjizi “Petkana” Ljiljane Habjanović Đurović tražila se karta više. Prva sala je rasprodata za manje od 48 sati, tako da se premijera održavala u dve sale, a druga je takođe rasprodata za manje od dva dana.

Premijeru je otvorio otac Petar Damjanović, citirajući Borisa Trbića, predavača ekrana i medija na univerzitetu Svinburn.

– Do sada smo o Svetoj Petki učili u porodicama, na pokajničkim putovanjima u rumunski grad Jaši, gde su mošti svetiteljke i u drugim gradovima gde se slavi ime svete Paraskeve i u maloj crkvi na Kalemegdanu, koji je posvećen ovoj isceliteljki. Vreme je da o njoj i o njenom nasleđu naučimo i sa filmskog platna u adaptaciji Ljiljane Habjanović Đurović, ali i drugim fil..Original Article

Original Article