Tekelijanum vratio svoj stari sjaj

251

Ovih dana je upravo završena treća i poslednja faza obnove fasade ove velelepne zgrade, moglo bi se reći najveće i, možda, najvažnije srpske zadužbine izvan granica Srbije.

Prema rečima arhijerejskog namesnika budimskog protojereja Zorana Ostojića, uz blagoslov episkopa Lukijana i odlukom Patronata Tekelijanuma projekat obnove se odvijao u tri faze, tako da je prvi deo radova završen 2008. godine, drugi, koji je na broju 19, urađen je prošle godine i, konačno, sa ovom poslednjom, upravo završenom fazom, cela fasada zgrade zasjala svojim punim sjajem.

Obnovu fasade finansirala je Kućna zajednica, rekao je Ostojić i pojasnio da je sa 70 odsto sredstava finansijski pokrila Zadužbina Save Tekelije „Tekelijanum", koja je u tom procentu i vlasnik, a preostali deo su finansirali vlasnici stanova koji se nalaze u delu zgrade pod brojem 19.

Treba podsetiti da je Sava Tekelija ovu svoju zadužbinu svojevremeno namenio da u njoj stanuju siromašni a najbolji srpski đaci i studenti iz svih srpskih krajeva za vreme njihovog školovanja u Pešti.

Tako je kroz Tekelijanum prošao veliki broj pitomaca, manje ili više poznatih, među kojima su bili Nikola Tesla i Laza Kostić, a upravnik Tekelijanuma je dugo godina bio Jovan Jovanović Zmaj.

Danas obnovljeno zdanje, čiji je vlasnik Eparhija budimska, ima više funkcija, a slično svojoj nekadašnjoj nameni u njemu se, pored ostalog, nalazi i jedan od dva srpska đačka doma u Budimpešti.

Original Article