Svesrpski dečji sabor – prijateljstva koja traju

328

"Svesrpski dečji sabor" postao je tradicionalna manifestacija koju sa velikim zadovoljstvom svake godine organizuje Dečji kulturni centar Beograd i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića. Tom prilikom, od 23. do 26. maja, u Srbiju dolaze deca i mladi iz rasejanja želeći da upoznaju svoju zemlju porekla i njene kulturne tekovine. Tokom šest dana boravka u Srbiji mališane iz dijaspore i regiona srdačno dočekuju njihovi vršnjaci iz Beograda – učenici OŠ „Starina Novak", u čijim domovima borave.

Prvi sabor održan je 2018. godine, okupio je decu iz šest zemalja, a drugi, održan 2019. godine, okupio je decu iz deset zemalja. Tokom dve godine u R. Srbiju su došla deca iz Francuske Republike, R. Hrvatske, R. Severne Makedonije, SR Nemačke, Kraljevine Norveške, Rumunije, R.Slovenije, Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Komonvelta Australije, Mađarske, Republike Srpske (BiH), Rumunije i R. Crne Gore. Ova manifestacija je godišnje okupljala oko 150 učesnika – decu iz rasejanja i njihove domaćina iz Beograda.

Jedan od povoda za nastanak manifestacije je obeležavanje Dana slovenske pismenosti, pa se Sabor zvanično otvara svake godine 24. maja, na Dan Svetih Ćirila i Metodija, koncertom u čast proslave ovog praznika u sali „Donka Špiček" u Dečjem kulturnom centru Beograd.

„Budući da ove godine nismo u prilici da ukažemo gostoprimstvo našim prijateljima iz dijaspore i regiona nastavljamo da se dopisujemo i gajimo prijateljstva iz daljine, prisećajući se nezaboravnih uspomena", stoji u saopštenju DKCB.

Ove godine, ovaj značajan praznik će biti obeležen emitovanjem svečanog koncerta održanog na Dan slovenske pismenosti – Dan Svetih Ćirila i Metodija, 24. maja 2018. godine, u Dečjem kulturnom centru Beograd. Ovim koncertom zvanično je počela manifestacija, uz državnu himnu „Bože pravde" i pozdravne reči Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Republike Srbije, koji je preneo pozdrave predsednika Vučića poželevši da ova manifestacija traje.

Pored Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, Hora Čarolija i Umetničkog centra Talija, na koncertu su nastupili Minja Subota, Leontina Vukomanović i Slobodan Boda Ninković. Koncert se može pogledati na YouTube kanalu DKCB u nedelju, 24. maja, u 12 časova.

Original Article