Stiže vakcina za najmlađe?

73

Vesti

Bebe i mala deca, od šest meseci do pet godina starosti, uskoro će u Australiji moći da prime vakcinu protiv kovida.

Nacionalni medicinski regulator TGA u utorak je dao zeleno svetlo za upotrebu pedijatrijske vakcine proizvođača Moderna, namenjene najmlađima.
Uprava za terapijsku robu privremeno je odobrila ovu vakcinu, koja sadrži nižu koncentraciju aktivnog sastojka, ali je ministar zdravlja Mark Batler upozorio roditelje da ne pokušavaju da odmah zakažu imunizaciju, jer vakcina još nije dostupna.
Naime, neophodno je i da Nacionalno savetodavno telo za vakcinaciju (ATAGI) da dozvolu za upotrebu ovog cepiva.

– Želim da naglasim da uprkos dobrim vestima vakcinacija mlađih od pet godina još neće početi. TGA je odobrio proizvod, ali još postoji niz koraka koji treba da se naprave pre nego što vakcina postane dostupna roditeljima i njihovoj maloj deci – istakao je Batler.

Ministar zdravlja Mark Batler i glavni zdravstveni zvaničnik Pol Keli

Do sada je Moderna vakcina – poznata kao SpikeVAKS – odobrena samo za starije od šest godina. Kada je reč o deci od pet godina i mlađoj, TGA preporučuje primenjivanje dve doze, u razmaku od barem 28 dana.

Ovakva odluka prati ranije donete dozvole Američke uprave za hranu i lekove, koja odobrava dve različite vakcine za decu uzrasta od pet godina i mlađu.
Međutim, zeleno svetlo od TGA ne znači i da će imunizacija početi, bar dok i ATAGI ne odobri upotrebu.

Savezna vlada će sačekati savet Australijske tehničke savetodavne grupe za imunizaciju, a potpredsednik Australijskog medicinskog udruženja Kris Moj rekao je da će ATAGI precizirati da li i ko u toj starosnoj grupi treba da primi cepivo i kada.

– Moramo da sačekamo ATAGI, koji je specijalistički savetnik, da utvrdi da li je najbolje da se vakcina koristi za svu decu u toj starosnoj grupi ili će imunizacija biti ciljana – rekao je dr Moj, naglasivši da je među najmlađima manji rizik od teške bolesti i da su simptomi blaži.

Ministar Batler je dodao da čak i ukoliko ATAGI odobri vakcinu za upotrebu među malom decom, ponuda će biti ograničena.

– Postoji vrlo ograničena ponuda Modernine vakcine, koja je drugačiji proizvod od drugih koji su dostupni za različite uzraste širom sveta. Postoji žestoka konkurencija među zemljama u Severnoj Americi, Evropi i drugim delovima sveta, koje žele da dobiju deo ovog vrlo ograničenog proizvoda – naglasio je Batler.

On je dodao i to da je Ministarstvo zdravlja trenutno u aktivnim pregovorima s Modernom da Australija obezbedi onoliko doza, koliko može iz ovog vrlo ograničenog globalnog snabdevanja.

U svojoj objavi, TGA je istakao da je odluku doneo posle pažljivog razmatranja podataka sa testiranja vakcine u SAD i Kanadi, koja su obuhvatila preko 6.000 dece stare između šest meseci i šest godina.

”Studija je pokazala da je imuni odgovor na vakcinu kod dece bio sličan onome što je viđeno kod mladih odraslih osoba (18-25 godina) sa povoljnim sigurnosnim profilom. Australijanci mogu biti sigurni da je proces pregleda ove vakcine od strane TGA bio rigorozan i po najvišem standardu”, navodi se u saopštenju.

Novi talas tek počinje

Glavni medicinski službenik Australije Pol Keli, koji se pridružio ministru Batleru na konferenciji za novinare, upozorio je građane da smo tek na početku novog talasa omikron soja.

On je istakao da su podvarijante BA.4 i BA.5 vrlo zarazne, a po svoj prilici broj slučajeva zaraze nastaviće da se povećava tokom narednog meseca.

– Mi smo na početku ovog talasa, a ne na njegovom kraju. Znamo da je to povezano sa hospitalizacijom, ali ono što će se dešavati u budućnosti zavisi od toga šta radimo danas i šta smo uradili u poslednje dve nedelje – rekao je Keli.

Vraćaju se maske?

Samo tokom prošle nedelje prijavljeno je više od 300.000 slučajeva koronavirusa u Australiji. Međutim, savezne vlasti veruju da je stvarni broj slučajeva verovatno dvostruko veći, te da će se pritisak na bolnice neminovno povećati.
Trenutno je više od 5.200 ljudi u bolnici zaraženih kovidom. Zbog toga je glavni medicinski službenik Pol Keli dao preporuku da se ponovo uvede obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Original Article