Срђану Мијалковићу, председнику Просвјете (Аустрија) и Љубинки Перинац Станков(Румунија) уручена Благодарја Удружења књижевника Србије за 2019.годину

572

На Светосавској академији 24. јануара 2019.у Удружењу књижевника Србије уручена су  Благодарја за 2019. годину Срђану Мијалковићу, председнику Просвјете (Аустрија, http://www.prosvjeta.at/index.php/about/2015-05-27-15-49-22 ) и Љубинки Перинац Станков, српској песникињи из Румуније, преводиоцу и уреднику темишварског недељника Наша реч.

Светосавском химном, коју је отпевао хор Основне школе Драгиша Луковић Шпанац предвођен диригентом вероучитељком Миленом Радовић Пушоњић, почела је већ традиционална Светосавска академија у Удружењу књижевника Србије.

Све присутне је на Светосавској академији, благословио и светосавску беседу произнео протојереј Милорад Средојевић.

-За свој живот Свети Сава је узео  Христово Јеванђеље као бусолу која ће га водити. и заиста је био ходајуће Јеванђеље. Јеванђељске речи и мисли преточио је у живот, казао је, између осталог, казао је отац Средојевић и додао: -И данас нас обасјава светло и крепи дух Светог Саве. Књижевник Драган Мраовић казивао је слово о Светоме Сави.

Благодарја је уручио г. Милош Јанковић, заменик председника Удружења књижевника Србије  г. Милована Витезовића.

У име награђених скупу се обратио добитник овог признања Срђан Мијалковић, председник СКПД Просвјета (Аустрија)из Беча, који је казао да ова Благодарја показују пут којим треба да идемо, пут очувања идентитета нашег језика, културе, којим настављамо и очување свега онога што нас чини народом.

Добитници Благодарја су: Валентина Питулић, доктор филологије, редовни професор Философског факултета Универзитета у Приштини; Раденко Бјелановић, песник и преводилац са руског језика, председник Удружења писаца и оснивач Књижевне заједнице Крагујевца; Милица Бакрач, песникиња из Црне Горе, уредница часописа Стварање и добитница Повеље Светог Саве; Божидар Витас, мултимедијални уметник, светлописац и организатор књижевних, ликовних, фотографких и музичких окупљања; проф. др Бешир Љушковић, професор и бивши начелник Клинике за стоматологију.

Благодарје за 2019. уручено је јереју Милораду Средојевићу, београдском пароху, доктору историјских наука, обновитељу часописа Хришћанска мисао и библиотеке Свечаник, где је објављено око две стотине пробраних књига хришћанско-православне садржине, аутору бројних чланака и студија из теологије и црквене историје.

На истој академији Благодарја су уручена и сарадницима Српске Православне Цркве: Божидару Болету Милорадовићу, чији је живот посвећен лепоти књига, човеку који је подигао ниво графичког опремања и дизајнирања књига у савременом издаваштву (Слово љубави од Светог Деспота Стефана Лазаревића, 2013., украсио Б. Б. Милорадовић), и Николи Рајаковићу, песнику и председнику Књижевног друштва Раковица, за континуирани допринос у организовању Међународног сабора духовне поезије.

Међу добитницима Благодарја су и они који су помагали Удружење књижевника Србије: Вила Лазар (Врњачка Бања) и ПИ, организација за колективно остваривање права интерпретатора, као и они којима ће ово признање бити накнадно уручено: Министарству одбране Републике Србије и Дому Војске Србије, и г. Владану Милићу, помоћнику градоначелника Чачка.

Своје стихове су казивали песници Ранко Ђиновић и Валентина Питулић са Косова и Метохије, Љубинка Перинац Станков (Румунија) и Милица Бакрач (Црна Гора). Присутни су чули и изванредну ауторску песму Имам слободу, ученице седмог разреда Основне школе Драгиша Луковић Шпанац из Крагујевца. која стихом каже: Ову песму пишем за своју Отаџбину свету и додаје: Имам обавезу према своме роду, са надом да ћемо опет донети мир, слогу и слободу…

Књижевници Вери Хорват је овом приликом уручена награда Симо Матавуљ. 

Стихове о првом српском Архиепископу и творцу аутокефалности Српске Цркве и утемељивачу српске државе казивали су драмски уметник Милан Михаиловић Цаци и млада уметница Нина Симић, док је у уметничком делу програма наступио са гитаром проф. др Урош Дојчиновић.

Свечаности су присутвовали протојереј Александар Михајловић (Епархија браничевска), Радомир Андрић, Предраг Богдановић Ци, Славомир Гвозденовић (Румунија), Живорад Ајдачић (Културно-просветна заједница Србије), Јефимија Ђиновић, Видак Масловарић, Миљурко Вукадиновић, чланови Удружења књижевника Србије, пријатељи и сарадници, представници медија.