Škola, jača od izolacije

377

Nastavnica Jelena Jovanović je oformila Fejsbuk učionicu na kojoj jednom sedmično postavlja lekcije koje osmišljava za svoje đake. Pored obaveznog sadržaja, učenici su u prilici i da se zabave gledajući filmove, pozorišne predstave, čitajući elektronske knjige i rešavajući kvizove koji su u skladu sa gradivom, a opet odlična razbibriga u periodu izolacije. I na ovaj način, uče se da cene i neguju svoj jezik.

Kroz Fejsbuk učionicu upoznali su se sa savremenim srpskim piscima Igorom Kolarovim, Grozdanom Olujić. Neki od đaka, zainteresovani odlomcima koje je nastavnica pripremila, pročitali su i ceo roman „Agi i Ema" i tako putovali svojim maternjim jezikom u čarobni svet prijateljstva usamljenog dečaka i neobične starice. Svi su bili u prilici da odgledaju film koji je, kao i knjiga, bio dostupan na Fejsbuk učionici. Učeći o bajkama, gradivo su utvrđivali i kroz igrice u elektronskoj formi koje je nastavnica prilagodila gradivu.

Za Uskrs su se pripremali crtajući uskršnja jaja što je bila i tema konkursa u organizaciji Prijatelja dece Voždovca. Stiglo je preko 70 dela malih umetnika, za šta su, zajedno sa ostalim đacima iz srpskih dopunskih škola iz Italije i Francuske, osvojili nagradu za najlepšu kolekciju.

Učenici su za Uskrs od učiteljice dobili na poklon video-čestitku napravljenu od njihovih crteža uskršnjih jaja.

Kroz neobičnu video – priču nastavnice Jelene, saznavali su o velikom srpskom junaku Milošu Obiliću, a najmlađi učili pesmu Jovana Jovanović Zmaja.

Grupa je formirana krajem februara kada je obustavljena nastava zbog ekspanzije koronavirusa u Italiji. Trenutno broji 90 članova koji prate gradivo, a oni učenici koji nemaju pristup Fejsbuku, nastavne materijale dobijaju imejlovima. Učenici nastavnice Jelene su veoma aktivni i na drugim konkursima za đake organizovanim u matici Srbiji.

Na konkursu „Nema frke uz unuke" Dečjeg kulturnog centra u Beogradu učestvovalo je četrdesetoro učenika. Nagrađeno je njih dvadesetoro. Ovaj konkurs je doneo radost, kako đacima, tako i njihovim bakama i dekama od kojih su daleko. Fizička razdvojenost i sprečenost dolaska zbog nastale situacije, donekle je nadoknađena emotivnim porukama i crtežima iz Italije.

Učešće za konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije „Moja porodica – Moja sloboda" uzelo je četrdesetoro đaka koji sa nestrpljenjem čekaju rezultate.

Svi radovi učenika promovišu se na Fejsbuk učionici učiteljice Jelene što podstiče đake na učešće i predstavlja jedan vid afirmacije. Putem telefona, mejlova i poruka na društvenim mrežema, učenici šalju rešenja domaćih zadataka i dobijaju podršku od svoje nastavnice.

Učenici nastavnice Jelene u Vićenci, Arzinjanu, Basanu del Grapi i Valdanju nisu dozvolili da ih izolacija i nemogućnost kretanja odvoje od srpske dopunske škole. U velikom broju odazvali su se novoj formi pohađanja i pokazali da su veoma zainteresovani za savremene nastavne vidove. Za njih izgubljeno vreme ne postoji, jer su, njihovim žargonom rečeno, prihvatili izazov koji im je uputila učiteljica i na pravi način odgovorili na njega. Da im Kovid-19 ne može ništa, dokazali su i brojnim učešćima na raspisanim konkursima na aktuelnu temu zbog čega zaslužuju pohvale najvišeg nivoa.

Celokupno njihovo delovanje ispraćeno je i od strane koordinatorke Blaženke Trivunčić, nastavnice srpskog jezika u Parizu koja ih, preko njihove nastavnice Jelene i Fejsbuk grupe Srpski Pariz, bodri, motiviše i takođe pruža veliku podršku. Zajednička učešća na konkursima srpske dece iz Italije i Francuske, dokaz su da, iako u stvarnosti zatvorene, za decu granice ne postoje.

Original Article