„Široko srce“ za decu sa KiM

422

Goran Mekić, koji nam je preneo informacije o predstojećem turniru, skoro tri decenije živi u Izraelu. Sa suprugom Mejtal i četvoro dece žive u kibucu (nekoj vrsti društvene zemljoradničke komune) Magen, koji se nalazi na jugu Izraela, u okviru opštine Eshkol. To je teritorija na kojoj živi oko 15.000 stanovnika, i koja funkcioniše u okviru poljoprivredne regije Negevu.

Prema Goranovoj proceni u Izraelu živi oko hiljadu pripadnika srpskog naroda. Mnogi od njih se druže ili organizovano okupe na Pasuljijadi ili kao ovog puta, na fudbalskom turniru, humanitarnog karaktera, radi prikupljanja pomoći našem narodu u Srbiji, pretežno na KiM.

Sandra Janićijević, Srđan Zlatanović i Goran Mekić su organizatori ovogodišnjeg, drugog fudbalskog humanitarnog turnira u Izraelu pod nazivom "Široko srce". Turnir će se održati pred Vidovdan, 27. juna, na kojem će, pored navijača Partizana, učestvovati i navijači Makabija iz Tel Aviva, navijači Zenita iz Sankt Petersburga i CSKA Moskve.

"Imamo za sada četiri sigurne ekipe, a pokušavamo da oformimo još dve, od navijača drugih klubova iz Srbije i nekih izraelskih ekipa. Pored druženja, cilj turnira je i prikupljanje što više novca za decu sa Kosova i Metohije, kao i prošle godine. Odlično sarađujemo sa organizacijom "Kosovsko pomoravlje" koja se bavi humanitarnim radom na teritoriji Kosmeta. Svako od nas može da donira onoliko koliko je u mogućnosti. Ne moraju svi da učestvuju na turniru, ali su svakako svi dobrodošli, a sav prihod će biti javno objavljen, kao i prošli put. Ko želi da učestvuje kao igrač neka me kontaktira na broj 0547916036", poručuje Goran Mekić.

Trenutno se štampaju i majice sa oznakama turnira, a prihod od prodaje takođe će ići u humanitarne svrhe.

Još jedno okupljanje, i to u slavu života i zajedništva, kaže Goran, očekuje Izrael i jevrejsku zajednicu u dijaspori. Od 28. do 30. maja proslaviće se i praznik Šavuot, jedan od najlepših praznika u izraelskim poljoprivrednim zajednicama i zadrugama, kibucima i mošavima, izraelskim selima. U Izraelu se proslavlja samo jedan dan i to je nacionalni praznik, dok svetkovina u jevrejskim zajednicama u dijaspori traje dva dana.

"Kod nas u kibucu, koji se nalazi u samom pojasu Gaze, slavlje se organizuje na velikom travnjaku ispred centralnog restorana. Pripreme počinju mnogo ranije od strane komisije u kibucima ili mošavima koje su nadležne za osmišljavanje i organizovanje praznika.

Svaka svečanost zahteva i angažovanje velikog broja volontera iz kibuca koji pomažu kako bi doprineli kulturnom životu zajednice. Gotovo da nema osobe koja nema neko zaduženje i ne učestvuje u dešavanjima pre i tokom svetkovine, a to je najlepši deo praznika u kibucima", kaže Goran Mekić.

Original Article