Sintra – bajka, istorija i priroda na jednom mestu

21
sintra-–-bajka,-istorija-i-priroda-na-jednom-mestu

Sintra je izuzetno zgodno mestašce smešteno u podnožju planine, u blizini prestonice u Portugalu. U svojoj bogatoj istoriji Sintra je bila omiljeno kraljevsko utočište pa se i danas oseti ta energija aristokratskih i važnih vremena

Sintra je grad bajkovite lepote, i predstavlja jedinstvenu destinaciju koja očarava posetioce svojom istorijom, arhitekturom i prirodnim lepotama. Smešten je na brežuljcima Sera de Sintra, nedaleko od glavnog grada Lisabona. Prvi utisak je i najbitiniji, grad je kao iz mašte, dominiraju raskošne palate, tajanstveni dvorci i šumoviti planinski pejzaži.

Jedna od najpoznatijih atrakcija je Nacionalna palata (Palácio Nacional), čiji dimnjaci visoki čak 33 metara dominiraju gradskim horizontom. Ova palata, sa svojom mešavinom gotičke i renesansne arhitekture, predstavlja jedinstvenu kombinaciju stilova koji svedoče o bogatoj istoriji i kulturi zemlje. Unutrašnjost palate je podjednako impresivna, sa raskošno dekorisanim sobama i fascinantnim freskama koje pričaju priče iz istorije i motologije.

Još jedno remek-delo arhitekture u Sintri je Dvorac Pena (Palácio da Pena), koji se nalazi na vrhu planine iznad grada. Ovaj dvorac, sa svojim šarenim fasadama i kulama, izgleda kao da je došao direktno iz neke bajke. Izgrađen u 19. veku, predstavlja savršen spoj romantizma i fantazije, sa prelepim vrtovima i panoramskim pogledom na okolinu.

Pored toga, Sintra ima i druge sadržaje i ostale znamenitosti, kao što su Dvorac Muors (Castelo dos Mouros), sa svojim srednjovekovnim zidinama i spektakularnim panoramskim pogledom, i Monserate palata (Palácio de Monserrate), koja predstavlja primer mavarske arhitekture u Portugalu.

Međutim, Sintra nije samo grad sa impozantnim građevinama, to je takođe mesto sa prelepim prirodnim pejzažima. Sera de Sintra, zaštićeni prirodni park, nudi posetiocima mogućnost da istraže šumske staze, uživaju u prelepim vrtovima i posete skrivena jezera i vodopade.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Kroz svoju bogatu istoriju, arhitekturu i prirodne lepote, Sintra nas upoznaje sa bogatom i raznovrsnom portugalskom kulturom. Njena lepota i jedinstvenost čine je obaveznom destinacijom za sve ljubitelje putovanja i avanture. Ovaj grad je odličan izbor za prolećna ili jesenja siti brejk putovanja, ukoliko se nađete u Portugalu, postoje organizovane ture obilaska ili jednodnevni izleti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Sintra – bajka, istorija i priroda na jednom mestu se pojavio prvo na TU magazin.