Saveznik Vašeg imuniteta ALFA-LIPOINSKA KISELINA – ANTIOKSIDANS XXI VEKA

333

Alfa-lipoinska kiselina (ALK) je izuzetno snažan antioksidans koga proizvodi ljudsko telo. Kada je reč o hrani, ALK se nalazi u crvenom mesu, iznutricama, kvascu, brokoliju, paradajzu, spanaću, pasulju…Dobro se apsorbuje iz digestivnog trakta, bilo da se unese hranom ili suplementima.

O značaju ALK razgovaramo sa Prof. dr Dušanom Vešovićem, Specijalistom medicine rada.

P: Zašto je ALK značajna za čovekov organizam?

O: Najveća količina ALK je prisutna u mitohondrijama – delovima ćelija u kojima se stvara energija. U njima ALK pomaže proces sagorevanja šećera radi stvaranja energije za rad ćelije i celog organizma. Pored toga, ALK je i snažan borac protiv slobodnih radikala, koji se normalno stvaraju u organizmu, a mogu imati i brojne neželjene efekte. Oni mogu oštetiti ćelije oganizma čime umanjuju funkciju imunskog sistema, čineći na taj način organizam podložan infekcijama. Interesantno je i to što ALK pomaže regeneraciju ostalih antioksidanata u telu (npr. glutationa čija koncentracija normalno opada sa starenjem), jačajući tako imunski sistem organizma, dodatno nas štiteći od infekcija.

P: Poslednjih meseci se dosta povećalo interesovanje za ALK… Odakle potiče popularnost ovog antioksidansa?

O: Odgovor je jednostavan: ustanovljeno je da ALK umanjuje aktivaciju nuklearnog faktora kappa B (NF-kB) i povećava ulaz kalijumovih jona u ćelije, čime povećava baznu reakciju u njima – stanje koje NE pogoduje ulasku virusa u ćeliju, čime se sprečava i njeno uništenje, i dalje razmnožavanje virusa. Zbog tog svog jakog antioksidantnog efekta i povoljnog uticaja na imunski sistem, ALK je ušla u zvanične terapijske protokole za lečenje pacijenata bez komorbiditeta i sa blagim oblikom COVID-19 virusne infekcije (protokol za simptomatsko lečenje anosmije – gubitak čula mirisa pacijenata sa Covid-19 infekcijom). U ovoj situaciji je preporučena doza od 200mg jedanput dnevno. Ustanovljeno je i da ALK umanjuje vrednost markera zapaljenja (C-reaktivni protein), te ima i veliku korist kao potpora lečenju bakterijskih infekcija.

P: Pored povoljnog efekta na imunski sistem, ALK doprinosi i nekim drugim stanjima… Gde se sve upotrebljava i gde može da ispolji svoje dejstvo?

O: ALK ima pozitivan efekat i na nervna vlakna, te se dodaje kao potpora osnovnoj terapiji osobama obolelih od dijabetesa. Primenjen uz osnovnu terapiju, ALK pomaže umanjenju bolova uzrokovanih perifernom neuropatijom, smanjuje osećaj svraba, mravinjanja i sl. Na taj način, doprinosi i u prevenciju dijabetične retinopatije (oštećenje mrežnjače oka). Studijama je utvrđeno i da ALK deluje povoljno i na senzitivnost receptora na insulin čime pomaže regulaciju nivoa šećera u krvi. Pošto lako prolazi i kroz moždanu barijeru, ALK se uspešno koristi i kao pomoć u prevenciji oštećenja moždanog tkiva slobodnim radikalima, pogotovu nakon moždanog udara ili kod demencije.

Ako ste mislili da je tu kraj primeni alfa-lipoinske kiseline, prevarili ste se. Prof. Vešović pored svega navedenog izdvaja još oboljenja i stanja u kojima se ALK se koristi kao dodatak osnovnoj terapiji. Među njima su: oboljenja jetre, povišen krvni pritisak, zaštita srca i krvnih sudova smanjenjem vrednosti triglicerida i LDL-holesterola u krvi, karcinomi, upalni procesi, reumatoidni artritis,

Alchajmerovo oboljenje, katarakta, glaukom, migrenozi napadi, ali i usporavanje starenja kože, anti-aging i smanjenje telesne mase,

P: Koje su preporučene doze ALK?

O: Preporučene dnevne doze variraju od 200 do 800 mg, u zavisnosti od svrhe primene, starosne dobi i sl. Doza do 2.400 mg dnevno se smatra da nema štetnih efekata, a preporuka je da se uzima na prazan stomak i to u dozi od 300 do 600 mg dnevno. Trudnice i dojilje treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego krenu da uzimaju bilo koji suplement pa tako i alfa-lipoinsku kiselinu.

Antrfile:

PROTECTkontrol je dodatak ishrani osmišljen da bude saveznik Vašeg imuniteta. Sadrži kombinaciju važnih antioksidanasa: alfa-lipoinske kiseline, l-glutationa, vitamina C, vitamina D i cinka, i namenjen je normalnoj funkciji imunog sistema.

Sastojci su odabrani kako bi tvorili efikasan štit za odbranu organizma od slobodnih radikala koji se formiraju pod uticajem načina života, okoline, infekcija, inflamacija… Oni samostalno i udruženo pružaju podršku u jačanju imunog sistema i sistema antioksidativne zaštite, u odbrani organizma od virusnih infekcija, u ublažavanju simptoma kod obolelih, ubrzavanju oporavka.

Primena je jednostavna: jedna kapsula dnevno za sve od 12 godina pa naviše.

Original Article