Saopštenje episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja

354

"Eparhija upućuje izraze saučešća svim porodicama dosadašnjih žrtava virusa koje je zadesio smrtni ishod. Iako zvanični podaci govore da dosad ima već preko 60.000 mrtvih na svetu, odgovorno možemo izjaviti da među sveštenstvom i vernicima naše Eparhije nema žrtava niti ima slučajeva da su vernici naše Eparhije u Austriji, Švajcarskoj, Italiji ili na Malti primljeni u bolnicama zbog infekcije od zaraze korona virusom.

Ovim putem Eparhija izražava svoju najdublju zahvalnost i poštovanje prema državnim, društvenim i zdravstvenim službama i institucijama za njihove podvige i samopožrtvovanje u suzbijanju epidemije. Svima koji se neumorno bore za spas ljudskog roda u ovom kriznom vremenu, naime, na prvom mestu lekarima i medicinskom osoblju, ali i svim ostalim zaposlenima u zdravstvu, odajemo priznanje i divljenje. Pozivamo sveštenstvo i blagoverni narod na odgovornost i trezvenost u ovoj situaciji. Nažalost, ima neprihvatljivih pojava izazivanja panike i širenja neproverenih glasina. To nije dobro, jer svi smo dužni da obratimo pažnju na propisane preventivne mere kao lekovite mere, a pravilo ovog trenutka glasi: Ne izlagati opasnosti ni sebe ni druge!

Hvala Bogu, bogosluženja se odvijaju po ustaljenoj praksi, ali uz veću opreznost. I naša molitva kod kuće je naše služenje Hristu Bogu i ljudskom rodu kada se upravo molimo Svedržitelju i Tvorcu, da Njegovom pomoći Njegova tvorevina po meri svoje vere u Njega prevazilazi ovo vreme loše po zdravlju. Iako nismo u obavezi da zaključamo naše hramove skroz, odmah smo našli jedan razuman sistem kako možemo mirno i u skladu sa propisima da obavljamo naša lekovita bogosluženja, pa makar iza zatvorenih vrata i uz televizijski prenos putem društvenih mreža: Naime, sat vremena pre uobičajenog otvaranja hrama, služimo Svetu liturgiju, odnosno po zatvaranju hrama, odmah obavljamo Večernje bogosluženje svakodnevno.

Sa ovim Saopštenjem obraćamo se našem blagovernom narodu i sa tužnim srcem nagoveštavamo danas, na praznik Blagovesti, 7. aprila, da nećemo moći da obavimo svečano okupljanje naše drage dečice o prazniku Vrbice, niti možemo da izvršimo čin osvećenja palmovih grančica, zbog propisa sa sveukupnim dogovorom da se strpimo i da nadoknadimo sve činove vezane za spasonosne praznike Hristovog Vaskrsenja, za Praznik nad praznicima, koji ćemo svi proslaviti ove godine u krugu svojih porodica.

U to ime vas očinski molimo i pozivamo da se ne okupljate oko hramova u većem broju ni o prazniku Vrbice – Lazareve subote, ali ni na Cveti u nedelju, 12. aprila, kako ne bismo ušli u rizik zatvaranja naših hramova. A sveštenstvo sa Episkopom na čelu odslužiće sva bogosluženja prema poretku, u ograničenom broju sveštenoslužitelja i pojaca – sa prenosom uživo na već poznati način. U vezi sa tim ćemo izdati novo Saopštenje upravo u početku Strasne nedelje, sa konkretnim uputstvima za dane Vaskršnjih praznika…

U to ime, upućujemo ovu poruka očinske ljubavi, staranja, molitvene podrške, pune solidarnosti i spremnosti da se u najvećoj meri i na najbolji jevanđelski način izlazi iz ove krize i pomogne svim ljudima dobre volje. Hristos je među nama! I jeste i biće!

Sa Arhipastirskim blagoslovom sve Vas pozdravlja, Vaš samolitvenik pred Gospodom

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej"

Original Article