“Rusija može da uništi polovinu litvanske ekonomije”

126

EPA/Valda Kalnina

Guverner Kalinjingrada Anton Alihanov kaže da Rusija ima kapacitet da efikasno okonča transportni sektor svog suseda.

– Moskva bi mogla da sruši polovinu litvanske privrede kao odgovor na delimičnu trgovinsku blokadu Kalinjingradske oblasti u Rusiji – rekao je njen guverner, prenosi RT.

– Transportni sektor baltičkih država mogao bi biti uništen ako Rusija primeni kontrasankcije na robu koja ulazi i izlazi iz baltičkih država. Rusija bi mogla da učini da polovina litvanske ekonomije nestane – tvrdi Alihanov.

– Stiče se utisak da Litvanija ne razume da je Kalinjingradska oblast deo Rusije i da imamo nekog da pritekne u pomoć. Nismo sami suočeni sa problemom – dodao je.

Kalinjingradska oblast je mala ruska eksklava smeštena između Litvanije i Poljske, obe članice EU.

Prošlog meseca Vilnjus je zabranio tranzit određene robe između tog regiona i ostatka Rusije, navodeći kao razlog sankcije Evropske unije Moskvi zbog rata u Ukrajini. Rusija je rekla da je taj potez nezakonit po međunarodnom pravu i obećala da će uzvratiti.

Alihanov je rekao da “blokada” šteti regionu, koji se, između ostalog, oslanja na slobodan protok građevinskog materijala.

– Da, zabrana ne uključuje hranu, ali bez betona ne možemo da gradimo škole ili bolnice. Dakle, to je problem koji može da utiče na normalno postojanje više od milion ljudi i za privredu našeg regiona. Spor sa Litvanijom mora da se reši što pre – rekao je on.

Prošle nedelje je Rojters izvestio da je EU blizu kompromisa koji bi omogućio da se trgovina Kalinjingrada preko Litvanije nastavi.

Original Article