Radnici na pregrejanom asfaltu, može li inspekcija da ih zaštiti od vrućine i poslodavaca

190

Tanjug

Ne pregrevaju se samo asfalt i tramvaji. Pregrevaju se i radnici na otvorenom. Ni visoke temperature nisu zaustavile radove. Ali ni inspektore. Posebno – na gradilištima. Poštuju li poslodavci preporuke, krše li zakonske propise, koliko je zbog visokih temperatura, povećan broj prekršajnih prijava? Kome i kako radnici mogu da se žale?

Zamenik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić rekao je gostujući u Beogradskoj hronici da je u prethodnom periodu za pet meseci inspekcija izvršila više od 25.000 nadzora iz oblasti zdravlja na radu i radnih odnosa.

– Fokus je na bezbednosti zdravlja na radu i pojačan je inspekcijski nadzor iz visokorizičnih delatnosti kao što su građevinarstvo i industrija – naveo je Perišić.

Napomenuo je da nisu imali pozive i zahteve kada su visoke temperature u pitanju, a kada inspekcija dođe na gradilište ona kontroliše sve, pa između ostalog i da li se primenjuju mere bezbednosti zdravlja na radu na visokim temperaturama.

– Vlada Republike Srbije je donela 2007. godine preporuke kojima je poslodavcima savetovala da izbegavaju rad na temperaturama iznad 36 stepeni u periodu od 11 do 16 časova. Da se u tom terminu sklone, da imaju prostoriju gde da se rashlađuju, da mogu da obuku drugu uniformu, da imaju dovoljno tekućine – kaže Perišić.

Kako je istakao, preporuke i smernicu su samo preporuke, nisu obavezujuće i nemaju zakonsku težinu.

– Republika Srbija je transponovala direktive EU kada je u pitanju bezbednost i zdravlje na radu i u tim direktivama nema maksimalne temperature kada se obustavlja rad i zato inspekcija ne može da kažnjava poslodavce – rekao je.

Objasnio je da prekršajne prijave mogu da se podnose jedino ako se ne poštuju mere, inspektor može tada da propiše kaznu za nepoštovanje mera.

– Kazna je za pravna lica od 800.000 do milion dinara, a za odgovorno lice od 40.000 do 50.000 i to ide kd suda za prekršaje”, rekao je Perišić i dodao da radnici mogu da se jave anonimno.

Original Article