Protesti u Bosni zbog poskupljenja

106
pixabay.com
Ilustracija

U više gradova Federacije BiH za danas su najavljeni protesti zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga.

Građani se na proteste pozivaju putem društvenih mreža koja na Fejsbuku broji više od 25.000 članova pod nazivom “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH”.

Oni su najavili okupljanja u više gradova u Federaciji BiH.

Kako prenosi sarajevska N1 tv., grupa vrvi od komentara nezadovoljnih građana, i ako je suditi po tome, očekuje se, kažu, veći protest. Organizatori najavljuju da je ovo tek početak, te da neće stati dok građani BiH ne budu dostojanstveno živeli.

U Sarajevu je okupljanje zakazano u 15.30 na platou Skenderija. Odatle će se okupljeni uputiti prema državnom parlamentu gde se očekuje da protesti počnu u 16.30.

Kako je za N1 potvrdio Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, protesti su prijavljeni MUP-u, a kao organizator se navodi Harun Salkić. Prema izjavi Sanina Muse za jedan portal, on je asistent protesta. Inače, Musa je javnosti poznat kao organizator kontra LGBT skupa koji se skoro održao u glavnom gradu BiH.

Original Article