Prosvjetina škola u Beču i drugi projekti biće nastavljeni kada prođe opasnost od koronavirusa

358

Od samog početka „Korona-krize", Odbor „Prosvjete" u Austriji bio je odgovoran i oprezan, blagovremeno su bili obustavljeni i odloženi brojni projekti: „Prosvjetina škola srpskog jezika", „Mali hor Prosvjete" , „Klub mladih umetnika", „Susreti i razgovori", ovogodišnji izleti i ekskurzije i druge obrazovne, humanitarne i kulturne aktivnosti.

"Odgovornost prema našoj deci, našim prijateljima, članstvu i brojnim ljudima koji nas prate, na prvom je mestu. U ovoj situaciji, aktivnosti Društva su se svele na obaveštavanje javnosti, širenje važnih informacija i pomoć ugroženim sugrađanima," kaže Srđan Mijalković, predsednik Društva.

Na prvom sastanku Upravnog odbora od popuštanja mera izolacije, razmatrala se trenutna situacija i dalji koraci u radu. S obzirom na to da je svima na prvom mestu sigurnost i zdravlje građana, a pre svega dece, dogovoreno je da se najvažniji, dugogodišnji projekat – „Prosvjetina škola srpskog jezika" za ovu školsku godinu i zvanično privede kraju, to jest, da se zbog zdravstvene situacije, nastava u maju i junu mesecu neće održavati u predviđenom formatu. Čim se okolnosti poprave, doneće se odgovarajuće odluke, a Uprava Prosvjete očekuje da je realno da će, kao i ranijih godina, nastava ponovo početi u septembru u novoj školskoj godini.

„Ukoliko bude moglo, a to, ponavljam, zavisi od zdravstvene i sveukupne društvene situacije, pokušaćemo da organizujemo barem malu proslavu povodom ove školske godine sa decom i roditeljima. O tome će se odlučiti samo i okviru i prema preporukama odgovornih institucija u Beču i Austriji. To važi i za naše ostale aktivnosti – programe „Susreti i razgovori",akcije „Kluba mladih umetnika", planirane koncerte, književne susrete, izložbe i sve ono što smo planirali u okviru našeg rada na očuvanju i negovanju naše kulture, jezika i identiteta, koji će se, čim se steknu okolnosti, nastaviti nesmanjenim tempom. Očekujem da se i rad na pozorišnoj predstavi koju je u okviru „Prosvjetinog Kluba mladih umetnika" pripremao naš „Bečki teatar mladih" nastavi, a da premijera bude na jesen. Samo da svi mi budemo živi i zdravi, i da naš narod, ma gde živeo, što pre izađe iz teškoća." dodao je Mijalković.

Original Article