Promenio klub, ali ne i grad

242

EPA/PAUL MILLER

Nekadašnji reprezentativac Srbije i bivši kapiten Crvene zvezde je posle odluke da ne produži ugovor sa Sidnejom prešao u redove šest godina mlađeg rivala – Vestern Sidnej Vonderersa.
Gradski derbi sledeće sezone biće dodatno začinjen, pošto je Miloš senzacionalno napustio Sidnej i potpisao novi, jednogodišnji ugovor.

Posle sedam godina, tri šampionata, tri premijeršipa A-lige, dve medalje Džonija Vorena, između ostalih počasti, Ninković je odlučio da okonča neverovatnu karijeru u Sidneju.
Sada, 37-godišnji fudbaler napravio je “blokbaster“ potez selidbom na zapad u Vondererse, gde je bivši kapiten Sidneja Mark Rudan glavni trener.

Detalji novog ugovora

Miloš prelazi granicu i biće tek četvrti igrač koji će predstavljati oba kluba na derbiju u Sidneju, posle Vedrana Janjetovića, Terija Antonisa i Endrua Redmejna.
Njemu će društvo u Vonderersima praviti mladi Kalem Nivenhof, doskorašnji saigrač u Sidneju, koji je takođe prešao u tabor “ljutog rivala“ u prelaznom roku.
Kako je saopšteno, Milošev novi ugovor podrazumeva mogućnost da počne da radi u administraciji kluba, posle sezone u kopačkama.

– Igrao sam protiv Vonderersa u poslednjih sedam godina, znam da su “tvrda“ ekipa i da se uvek bore do kraja. Inspirisali su me vizijom i time šta žele. Dogovor je da ostanem u klubu najmanje još dve godine kada prestanem da igram – rekao je naš fudbaler za zvanični sajt Vestern Sidneja.

– Nadam se da ću svojim iskustvom u ligi moći da utičem na sledeću generaciju i pomognem mlađim igračima u timu ove sezone – poručio je Miloš, pošto su Vonderersi obelodanili veliki transfer.

Fudbalski maestro se vraća u Australiju nakon 10. jula, tako da će zvanično predstavljanje i obraćanje lokalnim medijima tek biti organizovano.

Miloš je napustio Sidnej posle 221 nastupa. Samo su trenutni igrač Rajan Grant (276) i klupska legenda Aleks Broske (267) skupili više nastupa za Sidnej u svim takmičenjima.
Naš fudbaler je apsolutni rekorder Sidneja po broju asistencija i četvrti najbolji strelac u istoriji kluba (iako nije špic igrač)!

Broske: “Svi su krivi“

Sedam rekordnih titula, koje je osvojio sa Sidnejom, opravdano daje Milošu status legende A-lige, jer nijedan igrač nije imao takav doprinos u 16 godina postojanja najelitnije fudbalske lige u Australiji.

Ovime se i objašnjava zašto je njegov prelazak u boje gradskog rivala uzburkao fudbalsku javnost na Petom kontinentu.

Bivša zvezda Sidneja, Aleks Broske, bio je prvi koji se oglasio u medijima. On je Milošev prelazak iz “nebeskoplavih“ u “crveno-crne“ opisao kao “šamar u lice“ navijačima oba kluba.
Istakao je da su “sve tri strane krive“ zbog transfera koji “nikada nije trebalo da se dogodi“.
Broske se osvrnuo i na nepravedan uslov uprave Sidneja (dobijanje Ozi državljanstvo da bi se oslobodilo mesto za dodatnog stranca u klubu), koji je na kraju “oterao“ Miloša.

– Za mene je smešna činjenica da je klub zasnovao dogovor na osnovu toga da li će postati australijski građanin ili ne. Miloš je toliko dao klubu i obrnuto. Nije trebalo da dođe do ove tačke u ugovoru – bio je izričit bivši kapiten Sidneja.

Bivši golman Sidneja i Vonderersa, Vedran Janjetović, nalazi se među nekolicinom koji su iskusili obe strane međugradskog rivalstva.
Naime, nekadašnji golman Sidneja je 2017. prešao u Vondererse i iste godine na derbiju osetio netrpeljivost 40.000 navijača “nebeskoplavih“.
On je za portal KEEPUP rekao:

– Mislim da će ova godina biti u znaku derbija. Očekujem vatromet, izazove, očekujem 30.000 navijača. Očigledno da će biti negativnih reakcija zbog Miloševog prelaska, ali on je apsolutna legenda Sidneja. On je neverovatan profesionalac, tako da će moći da se nosi sa svime, što mu se nađe na putu.

Veliko rivalstvo

Pandemija korone poremetila sve aspekte društva, pa tako i najveći derbi A-lige u poslednje dve godine.
Treba istaći da je sudar “starosedeoca“ lige Sidneja i šest godina mlađeg Vonderersa punio stadione, kako u Mur parku, tako i u Paramati.
O velikom rivalstvu svedoči svojevremena zabrana osoblju Vonderersa da nosi plavo u kancelarijama. A u nedelju uveče, kada su obelodanili Milošev transfer, nisu ni pomenuli FK Sidnej.


Prelazak u “crveno-crni“ tabor već je izazvao negodovanje među navijačima Zapadnog Sidneja. S druge strane, društvene mreže su prepune pozitivnih komentara fanova Vonderersa, koji su izrazili zadovljstvo što će u bojama voljenog kluba gledati šamiona poput našeg Nineta.

Original Article