Preci nas gledaju iz večnosti

117
M. Stanković
POMEN SVIM SRPSKIM STRADALNICIMA: Opšti Vidovdanski parastos na oficirskom groblju

Tradicionalno se poslednje subote u junu, uoči Vidovdana, u Osnabričkom memorijalnom centru, zadužbini Srba koji su na ovim prostorima preživeli strahote Drugog svetskog rata i onih koji su se neposredno po završetku rata nastanili na severu Nemačke, održava Opšti vidovdanski parastos svim srpskim stradalnicima od Kosovskog boja do današnjih dana.

Svečanostima, koje su počele liturgijom u hramu Svetog Georgija prisustvovali su Nataša Rašević, generalni konzul Srbije u Hamburgu, potpukovnik Dejan Bulajić, pomoćnik izaslanika odbrane u Ambasadi Srbije i brojni vernici iz cele Nemačke.

ODLIKOVANjE: Vladika i dr Ljilja Slijepčević

Posle liturgije kojom je načelstvovao episkop humski Jovan, a sasluživalo mu je brojno sveštenstvo, među kojima protojerej-stavrofor Marinko Rajak (osnabrički paroh) i protojerej Siniša Vujasinović (bivši osnabrički paroh), sveštenstvo se sa okupljenim narodom uputilo ka Vojnom spomen-groblju na kome počivaju oficiri stradali za vreme bombardovanja 6. decembra 1944. godine.

Pred centralnim spomenikom episkop Grigorije je sa sveštenstvom održao Vidovdanski parastos, grobovi su preliveni vinom i služeno je koljivo za pokoj duša stradalnika. Vence na spomenik su položili generalni konzul Nataša Rašević i potpukovnik Dejan Bulajić, a u ime parohije Novica Andrejić, predsednik Crkvene opštine Osnabrik.

U crkvenom domu, koji je posvećen Svetom knezu Lazaru, priređen je svečani program koji je počeo himnom “Bože pravde”. Prota Marinko Rajak je srdačno pozdravio sve goste i izrazio posebno zadovoljstvo što je vladika Grigorije prisutan da sa svim vernicima podeli bol i radost Vidovdana. Prigodno predavanje o Vidovdanu je održao protojerej stavrofor Simon Turkić iz Frankfurta. Učenici i omladina osnabričke parohije su pripremili svečanu akademiju posvećenu svim našim precima, koji su veoma uspešno izveli govoreći divne stihove posvećene svim junacima od Kosovskog boja do današnjih dana. U svečanoj tišini i sa pažnjom publika je pratila akademiju kako bi, uz poneku suzu, podelila snažne emocije koje su mladi uspeli da izazovu izvanrednim recitovanjem.

Učesnici akademije su bili: Violeta Lukovac, Sonja Lojgerman, Nina Borisavljević, Lana Tonković i Brankica Bojović koja je na kraju akademije govorila stihove pesme: “Zdravica narodu srpskom”. Jovan Pantelić je na violončelu izveo pesmu “Oj Kosovo, Kosovo”. Program je vodila profesorka Srpske dopunske škole Slađana Fridrih Dunjić.

Svečanoj slici proslave doprineli su članovi folklornog društva Jeleče iz obližnjeg Fersmolda koji su bili obučeni u živopisne narodne nošnje.

Jovan Pantelić

Orden dr Ljilji Slijepčević

U svečanoj atmosferi vladika Grigorije je odlikovao dr Ljilju Slijepčević ordenom Svetog Save za zasluge i dobročinstvo prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Dr Slijepčević je donator učionice (nameštaja i opreme) koja više od deceniju postoji u osnabričkom parohijskom domu , a namenjena je nastavi veronauke i srpskog jezika. U svom govoru dr Slijepčević je uz reči zahvalnosti istakla zasluge svojih pokojnih roditelja, a naročito oca dr Đoka Slijepčevića koji je bio najznačajniji izučavalac i pisac istorije Srpske pravoslavne crkve.

Članovi FD Jeleče i neki od recitatora sa protom Marinkom

Memorijalni centar

U Osnabriku je za vreme Drugog svetskog rata bio oficirski logor OFLAG VI C
u kojem se nalazilo više od 4.000 zarobljenih srpskih oficira. Danas u Osnabriku postoji Memorijalni centar koji sačinjavaju crkva Svetog Georgija ispod koje je spomen-kosturnica sa 1.020 ćelija, crkveni dom “Sveti knez Lazar kosovski” u porti hrama i Vojničko spomen-groblje. Na tom groblju su sahranjeni logoraši, žrtve Drugog svetskog rata, među kojima i 116 oficira. U blizini je i Srpsko civilno groblje. Ceo ovaj kompleks nastao je sukcesivnom izgradnjom u spomen nevinim žrtvama koje su stradale u toku silovitog savezničkog bombardovanja 6. decembra 1944. kada je bombardovan oficirski logor.

Original Article