Poljoprivrednici na ulicama zbog najnovijeg plana vlade

79
EPA-EFE/OLAF KRAAK
Protest poljoprivrednika u Holandiji

Holandski poljoprivrednici, ljuti zbog planova vlade koja od njih može da zahteva da koriste manje đubriva i smanje stočni fond, počeli su danas proteste blokiranjem distributivnih centara supermarketa u nekoliko gradova.

Amsterdamski aerodrom Shiphol i KLM, holandski ogranak Er Fransa, savetovali su putnicima da koriste javni prevoz, a ne automobile, da dođu do aerodroma, jer su grupe aktivista poljoprivrednika na društvenim mrežama navele da planiraju da traktorima blokiraju puteve, preneo je Rojters.

Manja saobraćajna gužva registrovana je na autoputevima na istoku zemlje i na trajektnim rutama na severu, ali u blizini Shipfola nije bilo gužve.

U središtu protesta su ciljevi doneti prošlog meseca koji se odnose na smanjenje štetnih azotnih jedinjenja do 2030. godine, što je najnoviji pokušaj rešavanja problema koji muči zemlju godinama.

Vlada je navela da je neophodno smanjiti emisiju azotnih oksida iz đubriva na poljoprivrdnim gazdinstvima i upotrebu amonijaka u đubrivu, kao i smanjiti stočni fond za 30 odsto.

Uzgoj krava, svinja i drugih životinja učinio je Holandiju vodećim emiterom štetnih supstanci u Evropi.

Građevinska izgradnja i saobraćaj, takođe, doprinose emisiji štetnih supstanci.

Holandski i evropski sudovi naložili su holandskoj vladi da reši problem.

Poljoprivrednici navode da su nepravedno izdvojeni, zbog čega kritikuju pristup vlade.

Današnji protest podržavaju brojne grupe poljoprivrednika, ali on nije centralno organizovan.

Original Article