Podrška herojima stiže iz Italije, Francuske i Republike Srpske

353

Pored primarnog problema sa kojim se hvataju u koštac heroji današnjice, medicinski radnici, nažalost, suočavaju se i sa još jednim velikim problemom – nestašicom osnovne medicinske opreme. Zbog toga svet danas broji nekoliko desetina hiljada obolelih zdravstvenih radnika i veliki broj umrlih.

Kako bismo sprečili da se takve brojke ispisuju u našim domovinama, u toj borbi Savezu Srba Slovenije su se pridružila udruženja Srba iz Francuske, Italije i Republike Srpske.

Savez Srba Francuske / Union des Serbes de France kao krovna organizacija svih srpskih klubova, udruženja i pojedinaca na teritoriji Francuske deluje već dugi niz godina. Đuro Ćetković, predsednik Saveza Srba Francuske, izjavio je da je evidentno kolike će i kakve posledice nastati nakon izlaska iz ovog svetskog karantina i da je jedini spas u ujedinjenju srpske dijaspore u celoj Evropi.

„Ušli smo u ovu akciju kao Savez, sa svim resursima koje imamo na raspolaganju, zato što smo stava da se dijaspora mora ujediniti i to smatramo kao jedinu ispravnu ideju u ovoj izvanredno teškoj situaciji. Ujedinjenje mora da se manifestuje u dva paralelna koloseka: prvi je pomoć Srbiji i Srbima u regionu, a drugi lobiranje za Srbiju prema institucijama zemalja u kojima živimo. Ova humanitarna akcija bi mogla biti najljepši početak toga i verujem da hoće", kaže Đuro Ćetković.

Savez Srba u Italiji / Unione dei serbi in Italia kao dugogodišnja krovna organizacija svih udruženja, društava i pojedinaca Srba u Italiji i Humanitarna organizacija Koreni iz Italije, kao najaktivnija humanitarna organizacija na tom prostoru, koja beleži uspešan višegodišnji humanitarni rad usmeren prema Srbiji i sarađuje sa italijanskim udruženjima i pojedincima. Ispred te dve organizacije, obratio se Dejan Kusalo, koordinator akcije za Italiju.

„Ova akcija će objediniti nekoliko veoma važnih pitanja Srba i u dijaspori i u matici. Na prvom mestu je ono što i sam naziv akcije kaže – pomoć herojima. Na drugom mestu je buduća saradnja svih naših društava, koja je sa ovakvim humanim povodom počela na najčistiji mogući način i to zaista mnogo obećava", kaže Kusalo.

Humanitarno udruženje „Odbor za Kosovo i Metohiju" iz Banjaluke jedna je od najistaknutijih humanitarnih organizacija iz Republike Srpske kojoj je osnovni cilj pomoć Srbima na Kosovu.

„Da nas muka spaja i pokreće srpsku svest, slogu i zajednički duh srpskog naroda u dijaspori, Srbiji, Republici Srpskoj, Kosovu i Metohiji u ovim teškim vremenima i pošasti koja se zove virus korona, a koja je snašla celi svet, pokazuje i Savez Srba Slovenije koji je sada snašao snage i volje da pokrene pomoć i humanitarnu akciju „Podrži heroje" za zdravstvo i prikupi neophodnu zdravstvenu opremu za Srbiju, Republiku Srpsku i Sloveniju. Ovaj projekat verujemo da će pomoći i srpska dijaspora iz drugih država u Evropi i svetu. Veliko hvala za Srbe u Sloveniji i celoj dijaspori koja se odazove na ovaj poziv i neka uvek spski zajednički duh ostane, u dobru i u zlu!", objasnio je Milorad Arlov, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju.

Koordinator akcije „Podrži heroje", Vladimir Kokanović iz Saveza Srba Slovenije, ne krije zahvalnost i oduševljenje na ukazanom poverenju novih saboraca u ovoj akciji i poziva sve organizacije, Saveze Srba iz regiona i Evrope, privredne subjekte, sve javne ličnosti, ali i pojedince koji su u mogućnosti da se pridruže ovoj borbi i učine dobro delo za heroje današnjice.

„Izuzetno me raduje novost da se naši dragi prijatelji iz Italije, Francuske i Republike Srpske priključuju našoj akciji i pomoći herojima. Takođe očekujemo u skorije vreme još saboraca koji će se odazvati na naš već upućen poziv, ali o tome ćemo kad se desi. Siguran sam da će se ovde pokazano jedinstvo srpske dijaspore odraziti i na buduće projekte svih naših saveza i društava. Zajedno smo jači!", kaže Vladimir Kokanović, član IO SSS i koordinator akcije "Podrži heroje".

Savez Srba Slovenije osnovan je u cilju objedinjavanja rada svih srpskih udruženja i saveza u Sloveniji, u pravcu očuvanja srpskog identiteta, kulture i jezika, kao i održavanja veza sa maticom, te unapređenja i iskorištavanja potencijala srpske zajednice u Sloveniji. Osnivanjem Saveza, ovdašnja srpska zajednica je dobila jedinstvenu krovnu organizaciju koja će legitimno zastupati njene interese pred slovenačkim institucijama.

Original Article