Počelo je spasavanje privrede od pošasti

285

Ulice u Nemačkoj i dalje su prilično prazne, ali su zato parkovi i šume puni šetača i biciklista. Nemci su zabrinuti zbog bolesti, ali i zbog svoje privrede.

Dragana Nikolić iz Berlina uspešno radi na ekonomskoj saradnji Nemačke i Srbije, i kaže:

„Ekonomija u Nemačkoj svaki dan gubi ogromne svote novca. Za sve kompanije, koje su zbog prirode posla morale da zatvore svoja vrata, ili da rade skraćeno, zbog smanjenja obima posla, država je omogućila finansijsku pomoć. U takvim firmama zaposleni dobijaju 60 odsto od plate i plaćene su sve socijalne dažbine. U principu još niko nije ostao na ulici zato što je izgubio posao ili ne može da plati stan.

Nemačka ima veoma jak socijalni sistem, tako da je za vreme trajanja krize vlasnicima stanova ili poslovnog prostora zabranjeno da daju otkaze ili da zakupce izbacuju na ulicu zbog ne plaćanja obaveza. Posebno prijatno iznenanđenje od strane politike su doživeli, takozvani frilenseri, umetnici, zanatlije, mala i srednja preduzeća. Već u drugoj nedelji krize, savezna država Nemačka, kao i skoro sve republike su odobrile pakete nepovratne pomoći, piše Dragana Nikolić.

U zavisnosti od veličine firme i broja zaposlenih, moglo se aplicirati za jednokratnu, nepovratnu pomoć od 5 000 do 35 000 eura. Novac je relativno brzo i sa samo jednim ispunjenim formularom legao na račun mnogih pojedinaca i preduzeća. Još jedan dokaz da ogroman administrativni uspavani nemački aparat može da se pokrene ukoliko želi. Pored toga firmama su dostupni i krediti za pomoć sa 80-100 odsto garancija vlade. Tako da sve one firme, koje imaju problem likviditeta, a poslovale su bar na pozitivnoj nuli krajem prethodne godine, mogu da apliciraju za te kredite. Vreme će pokazati kako će to izgledati u praksi.

I naglašava:

„Građani u Nemačkoj su prilično poslušni i pridržavaju se pravila, ali svi polako čeznu i čeznemo za normalnim životom. To je za posledicu imalo odluku Vlade Nemačke da se od 20. sprila dozvoli otvaranje radnji do 800 kvadratnih metara. A od početka maja smeju da otvore i frizerski saloni i ostale slične uslužne delatnosti. Završne godine srednjih škola će, takođe, otvoriti svoja vrata za maturante, kako bi polagali završni ispit, tj. maturu.

Razmišlja se i o povratku na radna mesta za zanimanja, koja su od značaja za funkcionisanje sistema, onih koji su morali da zatvore zbog prirode posla i restrikcija. Svi između, a njih je veoma mnogo, su mogli samostalno da donese odluku, da li će radnici dolaziti u kancelariju ili će raditi od kuće.

Moje preduzeće NP "Connect GmbH" se bavi različitim uslugama poslovnog savetovanja i strateškog razvoja malih i srednjih preduzeća. Prvog dana od početku krize su skoro svi klijenti stavili sve projekte „na led". Posle prvobitnog šoka smo shvatili da ovo vreme možemo odlično da iskoristimo da se bavimo administrativnim stvarima, kojih ovde uvek ima na pretek. Preispitivanjem koncepata ii produkata, koje nudimo klijentima širom Evrope i Azije, kao i idejama za nove ponude poslovne posle krize.

Mi smo za razliku od nekih drugih firmi već imali kompletnu online kancelariju, pa nam nije bilo teško da se prebacimo na rad od kuće. Svako je poneo iz kancelarije ono što mu je bilo potrebno, tako da je sada moj trpezarijski sto moj radni sto. Pre ove krize sam posao u petak uveče striktno sam ostavljala u kancelariji i vraćala mu se ponedeljkom ujutro. Zato nemam radnu sobu kod kuće. Izuzeci su bili povremeni seminari ili predavanja, koja se održavaju vikendom.

Ovo je nešto što sam naučila u Nemačkoj, je da vikend uvek kada je moguće ostavim za svoje privatne aktivnosti ili odmor. Čovek mora da pazi na radne i životne balanse, inače, se sve svede na rad. Sedam dana u nedelji , 24 sata dnevno rada, još nikome nije donelo profit, već samo manjak produktivnosti, kada govorimo o ljudskim resursima", iskrena je Dragana Nikolić.

"U toku ovog kriznog vremena smo u firmi shvatili da jedan proizvod, tj. softver, koji su klijenti ranije koristili za ispitivanje mišljenja zaposlenih, mogu sada da koriste u radu iz kućne kancelarije i rad na daljinu. Umesto da satima telefoniraju ili pišu i čitaju stotine mejlova , dovoljno je da se „onlajn" nađu na oglasnoj tabli, napisu anonimno svoje mišljenje o aktuelnoj temi, a naš sistem i obučeni radnici u najkraćem roku obrade podatke i prezentiraju klijentu. Tako smo uspeli da olakšamo rad i donošenje odluka kod više klijenata. Odlučili smo da pomognemo i drugim kompanijama, tako što im u vreme krize i u zavisnosti od obima i potrebe, nudimo korišćenje naših usluga neko vreme besplatno. Celu kampanju smo nazvali " Muka čini kreativnim"", predstavlja funkcionisanje dela nemačke privrede u krizi ekonomski stručnjak Dragana Nikolić iz Berlina.

I završava svoju ispovest rečima:

„Ovih dana greje sunce u Berlinu, a dnevni broj inficiranih se polako smanjuje. Klijenti nas ponovo zovu i traže nastavak rada na projektima. Javljaju s ečak i neki, koji žele da započnu nove projekte čim kriza "prođe". Najveći deo nas već je u planovima za vreme „posle pandemije". Mislim da se zato mogu smatrati sretnom da živim u Nemačkoj.

Ostanite zdravi, ili brzo ozdravite! Pazite na sebe i bližnje!

Svim pravoslavnim hrišćanima neka je sa srećom praznik Hristovog Vaskrsenja!"

Original Article