Počela sa radom Televizija srpske dijaspore

354

Redakcija u Minhenu je posvećena promociji srpske nacije i srpske kulture u Nemačkoj, Evropi i svetu.

"Otvorio sam ovu srpsku televiziju da mladim Srbima, potomcima gastarbajtera u Nemačkoj, ali i samim Nemcima, ponudim istinu o srpskom narodu i o srpskom raju u našoj otadžbini. Cilj mi je da potomke naših vrednih radnika u čitavoj dijaspori vratim srpskim korenima, da ih informišem o tome koliko je naša otadžbina lepa, bogata, duševna. I da poboljšam informisanost i komunikaciju između srpske zajednice u Nemačkoj i kolonija naroda iz bivše Jugoslavije, kako bi naše odnose podigli na viši nivo ", otkrio nam je osnivač televizije Hadži Dalibor Višić suštinu postojanja ovog srpskog medija u Minhenu.

Ideju o televiziji srpskih radnika i našeg naroda, koji živi u Bavarskoj, ovaj agilni biznismen je dobio kada je pre par godina shvatio da nove generacije Srba u Nemačkoj gube svoj nacionalni identitet u opštoj globalizaciji Evrope i sveta.

Sam Višić je dete gastarbajtera i na svojoj koži je osetio kako se, kako nam je rekao, srpstvo urušava i iznutra i spolja. Rođen je 1974. godine u selu Piskavica pored Banja Luke, gde je išao u školu i odrastao. Osećajući opasnost od rata, njegovi roditelji su ga 1989. preselili u Nemačku, na koju se nikada nije privikao.

"U Minehnu ima 30.000 Srba, a ja u ovoj gradu živim kao u čardaku ni na nebu, ni na zemlji. Pola svog života u Nemačkoj provodim ovde, a pola u Republici Srpskoj. Nisam se navikao na tuđinu, jer u meni bukti žeđ za otadžbinom, zavičajem i iskonskim srpstvom", opisuje svoj život Hadži Dalibor Višić, koji je danas vlasnik velike firme "VHD" za obezbeđivanje i poslovni saradnik Vlade Bavarske i nemačkih poslovnih koncerna.

Da bi ostvario svoju ideju o prvoj Televiziji srpske dijaspore u Bavarskoj, koju je nosio u sebi cele tri godine, Višić je iz Minhena je, kako nalažu zakoni, registovao ovaj medij u Nemačkoj kao svoje preduzeće.

"Nemačka administracija je prihvatila pun naziv Televizija srpske dijaspore, bez ikakvih problema, ali su se zato javili neki naši ljudi, koji su se „pobojali da nas Nemci ne zabrane", priča nam gospodin Višić, inače, predsednik Fondacije "Mir Božji", za očuvanje i razvoj srpske kulture.

U redakciji TSD radi dvadesetak profesionalaca i stračnjaka za višegodišnjih iskustvima u novinarstvu, video tehnici i montaži, organizatori rada u televiziji. Glavni urednik je Rade Radovanović, urednici i novinari su Hadži Goran Kavžić, Goran Gajić, Marija Cvetičanin, Selena Bezbradica, Vladimir Božić. Dopisnici su Tamara Samardžić iz Vindzora, Kanada i Nina Radonjić iz Čikaga. Kako rekoše, njih u ovom odgovornom poslu vodi moto: "Motiviše nas kvalitet!"

"Informacije iz EU i sveta za strane radnike se upotrebljavaju u političke svrhe. U EU naši ljudi su tretirani kao građani drugog reda. Otuda u rasejanju postoji veliki problem informisanosti i komunikacija unutar zajednica stranih radnika sa prostora zapadnog Balkana i bivše Jugoslavije. Oni, uglavnom, prate svoje televizijske programe iz zavičaja, koji nisu nezavisni i istiniti, jer su nabijeni politikom i nacionalnom propagandom. Mi se direktno obraćamo našem narodu u rasejanju. Bavimo se njihovim pitanjim i problemima. Pomažemo im u adaptaciji u inostranstvu i čuvanju svoj nacionalnog ideniteta. U suštini TSD se bavi promocijom srpske nacije i kulture u svetu, posebno u Evropi i Nemačkoj", kaže o svojoj medijskoj misiji osvniač Hadži Dalibor Višić.

U planu je da Televizija srpske dijaspore iz Minhena uposli još dvadesetak novinara i dopisinika iz čitavog srpskog rasejanja, kako bi ovaj televizijski i medijski prostor pokrio sve Srbe sveta.

Original Article