Poboljšava pamćenje, jača imunitet i zdravlje creva – dovoljna jedna šoljica dnevno

65

pixabay.com

Malo toga pruža veće zadovoljstvo od grickanja sočnih kupina za vreme vrućih letnjih dana. Kupina, tamnocrveno šumsko voće, prepuna je jestivih semenki i prijatno je slatkastog ukusa, a neizostavna je letnja namirnica koja može da začini vaše voćne salate, koktele, ali i ovsene kaše koje jedete za doručak.

Jedna šoljica kupina sadrži: 60 kalorija, 14 grama ugljenih hidarata, 7,5 grama vlakana, 42 mg kalcijuma, 29 mg magnezijuma i 30 mg vitamina C.

Uz to, poput drugih vrsta šumskog, odnosno bobičastog voća, sadrže polifenole antioksidantnog učinka, uključujući antocijanin, koji tom voću daje karakterističnu boju.

Osim što oduševljavaju ukusom, kupine mogu učiniti čuda za vaše telo ako ih redovno jedete. Navodimo pet iznenađujućih učinaka redovitog konzumiranja kupina.

Mršavljenje

Konzumiranje voća uvek je povezano s pozitivnim učinkom na održavanje optimalne telesne težine. Kupine ne sadrže masnoće i natrijum, nemaju dodatih šećera i sadrže relativno malo kalorija. Uz to, vlakna koja sadrže mogu pospešiti osećaj sitosti, a to pomaže u održavanju zdrave telesne težine.

Jačanje imuniteta

Vitamin C je važan nutrijent za pravilan rad našeg imunog sistema. On doprinosi prirodnoj sposobnosti tela da se odbrani od bolesti i infekcija te pospešuje antioksidansnu aktivnost, čime se uopšteno poboljšava zdravlje organizma.

Poboljšanje kognitivnih sposobnosti

Kupine sadrže polifenol koji se naziva antocijanin, a koji se nalazi i u nekim drugim namirnicama koje su prirodno ljubičaste ili tamnocrvene boje (poput crvenog kupusa ili batata). Studije su pokazale da je taj polifenol povezan sa velikim poboljšanjem pamćenja, pažnje i psihomotoričke brzine. To, naravno, čini kupine vrlo moćnom hranom za mozak.

Poboljšanje mikrobioma creva

Mikrobiom creva može imati velik uticaj na zdravlje creva, funkcionisanje imunog sistema, pa čak i na mentalno zdravlje. Konzumacija bobičastog voća, uključujući kupine, može dovesti do važnih pozitivnih promena u gastrointestinalnom bakterijskom sistemu te doprineti zdravom mikrobiomu creva.

Smanjenje upale u organizmu

Hronična upala je povezana sa ishemijskom bolešću srca, moždanim udarom, rakom i drugim teškim bolestima. Studije su pokazale da kupine mogu pomoći u smanjenju upale u telu, naročito upale izazvane povećanom telesnom težinom.

Original Article