Pivo može biti štetno, posebno za mlađe muškarce

46

pixabay.com

Količina alkohola koja može uzrokovati zdravstvene rizike kod osoba mlađih od 40 godina može biti znatno viša nego što se mislilo. Sigurna dnevna granica za mlađe muškarce je samo jedna mala čaša piva od 38 ml dnevno, pokazuje nova studija.

Istraživači Global Burden of Diseases studije na Univerzitetu u Vašingtonu otkrili su da pijenje alkohola ne donosi nikakvu zdravstvenu korist za ljude u dobi od 15 do 39 godina, a predstavlja značajan rizik za njih.

Žene od 39 godina i manje mogu popiti malo više od muškaraca – dve supene kašike vina ili 100 ml piva.

Međutim, za one starije od 40 godina, jedno ili dva pića zapravo mogu pomoći u sprečavanju srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

Za starije od 65 godina, rizici od “gubitka zdravlja zbog konzumiranja alkohola” dostižu se tek od četvrtog standardnog pića nadalje.

Istraživači pozivaju na jače smernice kako bi se mlađe odrasle osobe upozorile na zdravstvene opasnosti koje nosi opijanje i kažu da bi trebalo postojati prilagođena uputstva za alkohol koja će zavisiti od godina osobe i od toga gde u svetu žive.

Procenjuje se da je oko 1,34 milijarde ljudi konzumiralo štetne količine alkohola 2020. godine, prema analizi navika pijenja u 204 zemlje sveta.

Studija je pokazala da je 59 odsto onih koji su pili štetne količine u dobi od 15 do 39 godina, a tri četvrtine štetnih konzumenata su muškarci.

Istraživanja navode da alkohol ne donosi nikakvu zdravstvenu korist osobama mlađim od 40 godina – i predstavlja rizik, uključujući povrede koje se odnose na piće ili saobraćajne nesreće, samoubistva i ubistva.

Original Article