Pet načina da spustite krvni pritisak bez lekova

69

pixabay.com

Drastične promene temperatura, smene sunčanih i kišnih dana nisu neobični za leto, a sve to utiče na naše zdravstveno stanje. Promene atmosferskog pritiska takođe utiču na promene krvnog pritiska, što je posebno opasno za osobe koje boluju od kardiovaskularnih tegoba, kao i za hronične bolesnike i starije osobe.

Hipertenzija je ozbiljno i opasno stanje koje može imati fatalne posledice ako se ne leči na vreme.

1. Hladna voda

Najbrži, najefikasniji i najlakši način za smanjenje pritiska je upotreba hladne vode. Kad kažemo upotreba, mislimo i na konzumaciju, ali i kupke koje pomažu. U hladnu vodu možete potopite noge, ruke, umiti se, istuširati, a sve to pomaže kako biste uranotežili krvni pritisak. Ako ne postoji način da se celi istuširate, onda stavite unutrašnju stranu nadlaktica pod mlaz hladne vode. Držite tako 2–3 minuta. Ako ste u mogućnosti, možete hladiti ruke čak do laktova, a svakako i osvežite lice.

2. Čaj od mente

Takođe, da biste smanjili pritisak, možete piti čaj od mente ili mineralnu vodu sa medom i limunovim sokom. Čaša ovog pića će vratiti pritisak u normalu za 20 minuta. Pritisak bi trebalo da padne za 15–20 jedinica.

3. Kupka za ruke

Treći način je da napravite hladnu kupku za ruke. Temperatura vode treba da bude 45 stepeni, a ruke držite potopljene najmanje 10 minuta.

4. Ako vam je pritisak skočio, pokušajte da se opustite

Zadržite dah na svakom izdahu 8–10 sekundi, ponovite 3 minuta. Ovo će pomoći da se vrednosti smanje na 30 jedinica.

5. Čaj od valerijane

Čim osetite da se pritisak počeo menjati i da raste, nemojte da paniče. Lezite na krevet, popijte čaj od valerijane ili neke druge umirujuće biljke. Ako imate cveklu u kući, iscedite sok i popijte, ovo je još jedan dobar način da snizite pritisak.

Original Article