Padna u znaku ulja i blitve

136
padna-u-znaku-ulja-i-blitve

U Padni će se 29. i 30. aprila održati 11. Festival ulja i blitve, uz istarsku seljačku tržnicu domaćih proizvoda. Pored domaćih delikatesa, meštani pripremaju i obilaske živopisnog istarskog sela, kreativne radionice za odrasle i decu, pozorišne predstave i muzičke večeriPadenčani vas za predpraznični vikend pozivaju u svoja dvorišta, gde će tezge prštati od poslastica. Među njima, u fokusu će biti jela od maslinovog ulja i blitve (bledeža), kao i drugi istarski proizvodi, koje će posetioci moći da probaju uz degustacijske kupone

Za porodice i rekreativce biće organizovan pohod na Paden, koji će posetioci moći da zaokruže gledanjem dokumentarnog filma o Padenima i pozorišnom predstavom grupe Dekanovih, kao i posetom galeriji Božidara Jakca. Kreativnim posetiocima biće na raspolaganju radionica izrade ukrasa od recikliranog materijala i grnčarska radionica. Za dobru atmosferu pobrinuće se Duvački orkestar Banda di Buie i Duo kazin, a uveče Roxi bend i Platana.

Padna u znaku ulja i blitve (1)
Photo: Ivan Pisar Vanč

Sav program za vreme praznika biće besplatan. Organizatori, Mesna zajednica Padno i Turistička zajednica Portorož, posvetiće posebnu pažnju zaštiti životne sredine korišćenjem povratne i razgradive ambalaže, postavljenim česmama za vodu, a biće organizovan i besplatan autobuski prevoz na relaciji glavna autobuska stanica Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna. Raspored polazaka autobusa iz Pirana: u 10.30, 12.00, 14.00 i 15.30 časova. Poslednji polazak iz Padne biće u 23 časa. Besplatan autobus može da kasni zbog gužve.

Za obilaske sa vodičem zainteresovani se mogu prijaviti u TIC Padna, na 040 518 563 ili ticpadna@portoroz.si. Detaljniji program je objavljen na sajtu www.portoroz.si.

Padna u znaku ulja i blitve (1)
Photo: Ivan Pisar Vanč

Padna – živopisno selo sa pogledom na more i Alpe

Ako želite da posetite tipično istarsko selo, idite u Padnu! Izgrađeno od zbijenih kuća, ovo selo u potpunosti je sačuvalo tipičnu sliku istarskog sela i stoga je zaštićeno kao spomenik. Put do sela je okružen maslinicima, u kojima raste i drveće staro više od tri stotine godina. Seljani vole da se hvale odličnim maslinovim uljem, a blitva je odigrala važnu ulogu u istoriji sela, jer su meštani od prihoda od prodaje podigli zvonik pored seoske crkve. Padna leži u srcu Šavrinskih brda i služi kao odličan vidikovac, jer se pogled odavde pruža sve od mora do Alpa.

Lepotu istarskog sela možete otkriti i na stazama kulturnog blaga Pirana i okoline. Možete ići Boškarinovom rutom, koja počinje upravo u Padni i ide preko Nove vasi nad Dragonjom, Krkavče i dolinom reke Dragonje, sve do spomenika prirode Stena i vodopada na ušću Dragonje i Rokave u Škrlini.

Padna u znaku ulja i blitve (1)
Photo: Branko Furlanič

Doživite istarski krajolik

Festival ulja i blitve biće prvi u nizu manifestacija u istarskom krajoliku. Prvih dana jula (1. i 2. jula) u Svetom Petru, odnosno Šupeteru, kako ga meštani zovu, održaće se Šupeterska seoska fešta na tradicionalan način, uz bogat izbor istarskih jela i raznovrstan prateći program. Posetioci će moći bolje da upoznaju istarsko selo u obilasku sa vodičem i posetom etnološkom muzeju Tonina hiša. U njoj se nalazi stara torkla (uljara) i stambeni prostori sa ličnim stvarima Tone Gorel, meštanke i poslednjeg vlasnika kuće.

Padna u znaku ulja i blitve (1)

Nedelju dana kasnije, 8. i 9. jula, Nova vas nad Dragonjom proslaviće 12. Festival vina i belog luka na kome će ponovo u prvom planu biti gastronomija, kultura, muzika i zabava za sve ukuse.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Padna u znaku ulja i blitve se pojavio prvo na TU magazin.