Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

88

U okviru obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u Banja Luci su, na groblju “Sveti Pantelija”, 11.11.2020. godine, položeni venci.

Vence na spomenik žrtvama takozvanog veleizdajničkog procesa, položili su predstavnici Vlade R. Srpske, Grada Banja Luka, predstavnici Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, a ispred Generalnog konzulata, konzul žeran Vesna Marinković, konzul Dragan Protić i vicekonzul Perica Nikolić.

Tom prilikom, okupljenim predstavnicima medija, konzul žeran Vesna Marinković je izjavila da se R. Srbija sa ponosom i pijetetom seća svojih žrtava i nevinih civila koji su stradali za vreme četvorogodišnjeg, velikog rata. “Srbija je platila veoma visoku cenu, jer je skoro trećina stanovništva dala život za otadžbinu, ali i za nas danas”, rekla je Marinkovićeva. Ona je istakla da “tako mala Srbija sa tako velikim žrtvama i grobovima, koji su rasuti od severa Afrike, do severa Evrope, zaslužuje duboko poštovanje i naklon”..

The post Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu appeared first on Srpska dijaspora | Vesti iz dijaspore i o dijaspori.

Original Article