Novi paket EU sankcija uključuje zabranu uvoza ruskog zlata

117
Tanjug
Evropska unija

Evropska komisija usvojila je danas predlog novog paketa mera za održavanje i jačanje efikasnosti šest paketa sankcija koje je EU donela protiv Rusije, uključujući zabranu uvoza ruskog zlata.

U Komisiji objašnjavaju da ovaj paket pojašnjava niz odredbi za jačanje pravne sigurnosti za sprovođenje restriktivnih mera koje su do sada uvedene i da dodatno usklađuje sankcije EU sa sankcijama saveznika i partnera, posebno u G7.

Novim paketom ponavlja se odlučan stav Komisije da zaštiti sigurnost hrane u svetu, objavljeno je na sajtu EK.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da se “brutalni rat Rusije protiv Ukrajine nastavlja nesmanjenom žestinom” i da je cilj EU da današnjim predlogom pooštri postojeće sankcije protiv Kremlja, da ih učini efikasnijim, ali i produži do januara 2023. gdoine.

“Moskva mora da nastavi da plaća visoku cenu za svoju agresiju”, poručila je Lajen.

Šef diplomatrije EU Žozep Borelj ocenio je da su sankcije EU protiv Rusije teške i da se nastavlja targetiranje “onih bliskih Putinu i Kremlju”.

“Današnji paket odražava naš koordinisan pristup sa međunarodnim partnerima, uključujući G7. Pored ovih mera, predočiću Savetu EU i predlog da uvrsti na spisak sankcionisanih više fizičkih i pravnih lica kojima će biti zamrznuta imovina i ograničena mogućnost kretanja”, zaključio je Borelj.

Original Article