Nove američke sankcije protiv ruskih kompanija i pojedinaca

113
EPA-EFE/YURI GRIPAS
Džo Bajden

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije za više od 100 subjekata i zabranile uvoz zlata ruskog porekla, povećavajući pritisak na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, a u skladu sa novim dogovorom i ovonedeljnim obavezama koje su preuzele zemlje članice G7.

U saopštenju ministarstva finansija SAD navodi se da su sankcije uvedene za 29 pojedinaca i 70 subjekata, od kojih su mnogi kritični za rusku odbrambenu industriju.

U saopštenju se navodi da su sankcije uvedene s ciljem da se ugrozi sposobnost Rusije da “razvija i raspoređuje oružje i tehnologiju koji se koriste u invaziji na Ukrajinu”, prenosi Rojters.

“Ciljanjem na rusku odbrambenu industriju degradiraćemo sposobnosti ruskog predsednika Vladimira Putina i dodatno ga ometati u ratu protiv Ukrajine dok istovremeno ruske oružane snage već muče loš moral, prekinuti lanci snabdevanja i logistički neuspesi”, poručila je ministarka finansija SAD Dženet Jelen.

Na udaru novih sankcija našla se i kompanija Rostek, državni vazduhoplovno-odbrambeni konglomerat, a Ministarstvo finansija SAD je predočilo da je pod upravljačkom nadležnošću Rosteka više od 800 poslovnih subjekata “u širokom spektru različitih sektora”, navodeći da su direktno ili indirektno blokirani svi subjekti koji su u vlasništvu Rosteka 50 odsto ili više.

Sankcionisana je i Združena vazduhoplovna korporacija koja proizvodi ruske borbene letelice MiG i Suhoj, avione kojima takođe lete vojni piloti zemalja koje su američki saveznici, uključujući i neke članice NATO.

Americko ministarstvo finansija je saopštilo i da najnovije mere imaju za cilj da “oslabe sposobnost Rusije da nastavi vazdušne napade na Ukrajinu”.

Kompanija Tupoljev, proizvodač ruskih strateških bombardera i transportnih aviona, takode se našla na listi sankcionisanih.

U međuvremenu Stejt department je danas uveo nove sankcije protiv 45 subjekata i 29 pojedinaca, uključujući pripadnike ruskih oružanih snaga i obaveštajne agencije FSB.

Više od 500 ruskih oficira takode će biti pogođeno viznim ograničenjima, a u tu grupu su svrstani i drugi ruski zvaničnici.

Današnjim paketom sankcija SAD su zabranile uvoz zlata ruskog porekla, sa izuzetkom zlata koje se pre utorka nalazilo van Rusije, a imajući u vidu da je zlato ključni resurs za rusku Centralnu banku koja se zbog sankcija Zapada suočila sa ograničenjima u pristupu delu ruske imovine u inostranstvu

Rusija proizvodi oko 10 odsto ukupne svetske proizvodnje zlata na godišnjem nivou.

Original Article