Ninković napustio Sidnej!

200

Vesti

Fudbalski maestro Miloš Ninković posle sedam sezona i 221 nastupa napušta FK Sidnej, zvanično je saopšteno ove nedelje.

Najbolji igrač u istoriji Sidneja, a po mnogima i A-lige, okončao je saradnju s “nebeskoplavima“, a posle Ninkovićeve video-poruke, početkom meseca, i klub je ozvaničio prekid saradnje.

Odluka je doneta posle višenedeljnih pregovora, u kojima klub navodi da je Ninkoviću ponuđen novi ugovor sa “ulogom u razvoju mladih igrača“, ali je to ponuda koju je Ninković odlučio da odbije.
Tako se oprostio od kluba kojem se pridružio u julu 2015.

– Miloš je legenda našeg kluba i proveli smo nekoliko nedelja razgovarajući s njim, u nadi da će nastaviti da igra ulogu i u budućnosti. Bili smo optimistični da će prihvatiti ponudu i ostati u klubu na duže vreme, gde bi eventualno dobio stalno radno mesto. Uprkos našim naporima, Miloš je odlučio da nastavi karijeru na drugom mestu i mi mu se ovim putem zahvaljujemo na velikom doprinosu – istakao je Adam Santo, izvršni direktor FK Sidneja.

Upisan zlatnim slovima

Premalo je reći da je Ninković ostavio veliki trag u FK Sidneju, najvećem fudbalskom klubu u Australiji. Pre njegovog dolaska Sidnej je imao dve titule šampiona A-lige, zadnja osvojena 2010. Legendarni Ninković od svog dolaska, 2016, pobrao je tri titule!
Tridesetsedmogodišnji mađioničar sa loptom, takođe, osvojio je tri Premijeršipa i FFA kup, tokom svojih sedam sezona u klubu.
Uz to, u njegovu vitrinu su ušle medalja Džonija Vorena (2016/17, 2020/21) i medalja Džoa Marstona za sezonu 2018/19, koje se dodeljuju najboljem igrača lige.
Miloševih sedam godina u klubu dale se Sidneju statut najuspešnijeg tima A-lige, jer su oboreni mnogi rekordi.
Između ostalih, Sidnej je postao klub sa najviše šampionskih titula (pet), najviše Premijeršip titula (četiri), i klub sa najviše uzastopnih osvojenih titula u šampionatu (dva).

Burne reakcije na mrežama

Zvanično saopštenje FK Sidneja izazvalo je brojne komentare na društvenim mrežama. Mnogi navijači nisu bili zadovoljni raspletom.
“Legenda kluba je trebala da bude svečano ispraćena. Morali su da ga zadrže da lično otvori novi klupski stadion“, glasio je jedan od komentara.
Naravno, i brojni Srbi su izrazili ogorčenje na web-portalima, jer su upravo zbog Ninkovića zavoleli “nebeskoplave“.

Obraćanje Ninkovića

Taman kada je delovalo da Ninković i Sidnej imaju sličnu priču, kao Ajaks i Dušan Tadić, početkom juna dogodio se potpuni obrt.
Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i dugogodišnji prvotimac Sidneja, oprostio se od australijskog kluba u velikoj poruci koju je ostavio na društvenim mrežama, 3. juna ove godine.

– Moram da objavim važnu vest i osećam da bi moji navijači trebalo da budu prvi koji će je saznati, jer je naša lojalnost uzajamna u sjajnoj fudbalskoj igri koju svi volimo. S velikim razočaranjem, moram da kažem, više neću igrati za klub sa kojim sam ostvario velike pobede. Moja porodica je odrasla u Sidneju i volimo život koji smo stvorili ovde. Moja odluka ne dolazi olako, moja reč je, takoreći bila presudna, ali je morala da se donese, jer je moj integritet najvažniji za mene i sport kojem sam posvetio najveći deo svog života. Potpuno razumem da se FK Sidnej kreće u drugom pravcu i da ima drugačiju viziju napredovanja. Takođe bih želeo da iskoristim priliku da se zahvalim upravi Sidneja za podršku koju su mi pružili tokom godina i za uspomene koje smo napravili zajedno. Bez obzira na godine, u meni ima još mnogo strasti, nadam se da ću nastaviti da igram, a u ovom trenutku moram da potražim neke druge opcije – rekao je Ninković.

Rivali u akciji

Epilog ove video-poruke je kraj saradnje koju je pre nekoliko dana zvanično potvrdio FK Sidnej.
Dakle, Miloševa dalja priča je trenutno neizvesna, a spekulisalo se da bi iskusni fudbaler mogao da se vrati u srpski fudbal i zaduži dres Čukaričkog.
On je iskazao želju da se vrati u otadžbinu i ponovo zaigra na superligaškim terenima.
Kako je propalo potpisivanje novog ugovora sa “nebeskoplavima“, novonastalu situaciju je pokušao da iskoristi njihov gradski rival, Vestern Sidnej Vonderers, stupivši u pregovore sa Miloševim timom.
Bez obzira na godine koje Ninković ima na plećima, doskorašnjeg kreatora igre Sidneja, očigledno želi gradski rival. Bez obzira gde će se Miloš smestiti, sasvim je sigurno da će njegovo ime ostati upisano zlatnim slovima u fudbalskim analima na Petom kontinentu.

Velika spona sa zajednicom

Pored statusa fudbalske legende, koju je stekao u Sidneju, Ninković je proteklih sedam godina često bio uključen u dešavanja u srpskoj zajednici.
Organizovao je fudbalske kampove, inicirao humanitarne akcije, često bio viđen gost na Srpskom festivalu, Australian Closed, a ostvario je veliko prijateljstvo s brojnim srpskim fudbalskim klubovima.

Original Article