“Neuvođenje sankcija Rusiji utiče na imidž Srbije u Evropi”

142
EPA/Shamil Zhumatov
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar izjavio je danas da činjenica da Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji utiče na srpski imidž u evropskom javnom mnjenju.

Košar je Radio-televiziji Vojvodine rekao da je Pariz “iznenađen ehom koji se vidi u srpskim medijima, u štampi, čak i u istraživanjima javnog mnjenja2 po pitanju odnosa prema ruskom ratu u Ukrajini.

– Iznenađujuće je videti koliko se blago gleda na režim u Rusiji koji izaziva toliko smrti i razaranja u jednoj evropskoj zemlji. Važno je da Srbija bude usklađena sa svojim evropskim izborom i da pokaže odlukama da je neprihvatljivo ovakvo ponašanje ruskog režima u Ukrajini – kazao je Košar.

Naveo je da Francuska “razume specifičan karakter srpske situacije”, s obzirom na istorijske prijateljske odnose sa Moskvom i na veliku energetsku zavisnost od Rusije, ali je dodao da je pristupanje EU “ono što je Srbija izabrala” i da to podrazumeva usklađivanje sa Unijom.

– Želimo da Srbija može da kaže da je ono što se dešava u Ukrajini potpuno neprihvatljivo, što je Srbija i uradila u UN i drugim međunarodnim forumima. Ima i drugih zemalja u Evropi koje su veoma energetski zavisne od Rusije, a koje su čvrsto odlučile da nađu različite izvore energije. Spremni smo da pomognemo Srbiji da diverzifikuje izvore energije -rekao je francuski diplomata.

Na pitanje da li je priznanje nezavisnosti Kosova uslov za članstvo Srbije u EU, Košar je rekao da je “prioritet napredak u dijalogu Srbije i Kosova koji podržava EU”.

Dodao je da je to “u interesu i Srbije i Kosova i celog regiona”, da dijalog, “nažalost, mesecima ne napreduje”, i da je cilj “potpuna normalizacija odnosa dve zemlje koja će na kraju morati da ima pravno obavezujući okvir”.

– Naša želja je da se na kraju dođe do uzajamnog priznanja, ali kroz proces, ne postavljamo uslove unapred. Ono što je bitno jeste da se odvija dijalog koji stanovništvu Srbije i Kosova omogućava da živi u miru, da trguje, da putuje – naveo je Košar.

Original Article