Nemačka uvela kartu od 49 evra mesečno za sve prevoze

30
nemacka-uvela-kartu-od-49-evra-mesecno-za-sve-prevoze

Ministar sobraćaja Nemačke Volker Wissing je rekao je da je taj potez usmeren na smanjenje štetnih emisija, takođe i kao pomoć ljudima da se nose sa krizom povećanja troškova života

Nemačka je uvela jedinstvenu kartu od 49 evra mesečno za sve prevoze u celoj zemlji. Ova karta je validna za prevoz autobusima, tramvajima i vozovima. Tokom leta je probno uvedena karta od 9 evra mesečno, a nova “Deutschlandticket” košta 49 evra mesečno ili oko 1.60 evra po danu.

Karta važi za javni prevoz na kratke i srednje udaljenosti i to znatno po nižoj ceni od uobičajene. Za sada se zna da neće biti validna na međugradskim linijama. Ova karta je digitalna, i može da se obnavlja, kao mesećna pretplata, saopštio je Euronews.

Jedinstvena karta je uvodena kao vid borbe protiv rastuće inflacije koja je posledica aktuelne krize u Ukrajini. Osim toga, karta takođe treba da podstakne ljude na ekološki prihvatljiv prevoz i smanjenje potrošnje goriva. Karte će biti važeće od 1. maja ove godine.

Vest o jedinstvenoj ceni karata za celu Nemačku je odlična vest za turiste. Oni će kupovinom jedne karte moći da obilaze sve gradove u celoj zemlji. Slične akcije su već preduzete u drugim zemljama, kao što je Španija, koja uvela besplatna putovanja vozom od 1. januara 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Nemačka uvela kartu od 49 evra mesečno za sve prevoze se pojavio prvo na TU magazin.