Након три деценије почиње изградња дечје болнице „Тиршова 2“ Савремени „медицински брод’’

377

Нова дечја болница „Тиршова 2“, о чијој изградњи се дуго причало, након три деценије почиње да се гради. У Делиградској улици на броју 40, налази се велико градилиште на коме је у току припрема терена за изградњу. Нова дечја болница ће имати седам спратова и простираће се на 66.000 квадратних метара.

–Најтежи део посла ће бити вађење темеља старе зграде која се налази на овој локацији. Након тога, припремаће се приступне саобраћајнице да би нова дечја болница имала везу са ауто-путем, тако да ћемо се повезати на добро познати кружни ток код Хитне помоћи. Припремне радње трајаће 120 дана, а по садашњем плану темељ ћемо изливати на пролеће – каже за „Илустровану Политику“ градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Реч је о дечјој здравственој установи пројектованој према савременим принципима добре медицинске праксе, који подразумевају третман у складу са последњом речју науке. Такође, квалитет се мери и брзином добијања медицинске помоћи, доступношћу третмана, љубазношћу медицинског особља, али и местима за паркирање. У сваком случају, малишани и њихове породице биће центар овог савременог дечјег „медицинског брода“. То значи да ће лекар долазити до пацијента, а цео поступак лечења ће се брзо и неспутано одвијати.

Реч која описује ово чудо модерне медицине јесте – флексибилност. То значи да ће се у новој болници, у сваком тренутку, задовољавати здравствене потребе малишана, а у складу са дометима модерне дечје медицине. Тако ће, рецимо, и неке специјалности у одређеном периоду добијати веће капацитете. Предност овог решења јесте чињеница да ће било које одељење моћи да се трансформише у року од само неколико месеци. То је та флексибилност. Идеја је и да се оваквом градњом омогући брже и лакше кретање пацијената кроз нову зграду болнице.

За урбанистички пројекат и за пројектно решење „Тиршове 2“, чија ће изградња коштати око сто милиона евра, задужен је Завод за урбанизам „Београд“, који је на недавно одржаном Међународном салону урбанизма, у Крагујевцу (у организацији Друштва урбаниста Србије), добио прву награду.

Пише Јасмина Вујадиновић Цвјетковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању

Original Article