Najbezbednije zemlje na svetu, gde je Srbija?

54
najbezbednije-zemlje-na-svetu,-gde-je-srbija?

Na samom vrhu liste najbezbednijih zemalja se nalazi Island, nakon kog slede skandinavske zemlje, što i nije neko iznenađenje. Naša zemlja se nalazi u prvoj trećini, dok su od zemalja iz regiona najbolje plasirane Slovenija i Hrvatska

Najnoviji izveštaj Globalnog indeksa mira, napravljen od strane Instituta za ekonomiju i mir, je predstavio analizu globalnih trendova u miru, njegovoj ekonomskoj vrednosti i načinu razvoja društava. Njegov zadatak je bio da rangira zemlje, odnosno da u izveštaju navede koje su trenutno najbezbednije zemlje na svetu.

U izradi izveštaja u obzir se uzimaju brojni faktori i kategorije, među kojima su percepcija kriminala, stopa ubistava, nasilnih demonstracija ili političke nestabilnosti. Osim toga, deo se odnosi i na  uvoz i izvoz oružja, uticaj terorizma, mogućnost nuklearnog i teškog naoružanja i ostalo.

Na samom vrhu liste se nalazi Island, dok je na drugom, odnosno trećem Novi Zeland i Irska. Od zemalja iz regiona, najbolje plasirane su Slovenija i Hrvatska, na 8. odnosno 14. mestu, a Srbija se nalazi na 65. mestu. Crna Gora se nalazi na 45. mestu.

Na samom dnu liste, kao najmanje bezbedne, nalaze se Afganistan, Južni Sudan, Jemen, Sirija, Rusija i Ukrajina. Izveštaj nam takođe potvrđuje da se već devet godina zaredom pogoršava globalni mir, ove godine za 0.42%. Kao glavni uzroci pogoršanja mira naveden je sukob u Ukrajini i Izraelu, ali je intenzitet sukoba rastao širom sveta čak i ranije.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Da stvari nisu samo loše, pokazuje i trend određenih zemalja koje su napredovale na listi. Zemlje koje su napravile najveći pozitivni pomak su Libija, Burundi, Obala Slonovače i Oman.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Ovaj članak Najbezbednije zemlje na svetu, gde je Srbija? se pojavio prvo na TU magazin.